Україна

Зеленська зустрілася з першою леді Туреччини та вселенським патріархом


Зеленська зустрілася з першою леді Туреччини та вселенським патріархом

Дружина президента запросила турецький бізнес до співпраці та розповіла про благодійний фонд для відновлення України.

Дружина президента України Олена Зеленська під час свого візиту до Туреччини зустрілася з першою леді цієї країни Еміне Ердоган, Вселенським Патріархом Варфоломієм і взяла участь у церемонії спуску на воду корвета Гетьман Іван Мазепа, який будується для України, повідомляє прес-служба ОП.

Зазначається, що Зеленська під час зустрічі з Еміне Ердоган розповіла про новий проект – свій благодійний фонд Olena Zelenska Fundation та запросила до співпраці турецький бізнес. Кожен, хто хоче приєднатися до відновлення медичної, освітньої галузей, а також надання гуманітарної допомоги Україні зможе зробити це через фонд.

Також перші леді обговорили спільну роботу з евакуації українських дітей-сиріт до Туреччини. Значна кількість таких дітей вже знайшли притулок у цій країні. Ще одна група дітей із двох будинків дитини на Одещині очікує на евакуацію.

Під час зустрічі з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм перша леді подякувала йому та грецькій громаді Туреччини за надану гуманітарну допомогу: у березні Вселенський Патріархат надіслав гуманітарний вантаж на суму понад 250 тис. євро. Крім того, з ініціативи патріарха, Американська архієпископія Вселенського Патріархату в США ініціювала створення Фонду допомоги Україні, до якого вже зібрано понад $5 млн.

Як повідомлялося, напередодні Зеленська у Туреччині взяла участь у спуску на воду протичовнового корвета типу Ada Гетьман Іван Мазепа для Військово-морських сил України, закладеного у 2021 році.

Нагадаємо, що у липні 2021 року Україна підписала з Туреччиною угоду на будівництво двох корветів класу Ada. Каркас почала будувати Туреччина, а завершувати будівництво корабля планувалося в Україні. Корвети Ada мають повну водотоннажність понад 2400 тонн. Максимальна швидкість – 29 вузлів, а дальність плавання – 3500 миль. Повний екіпаж – 106 осіб.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button