Україна

Збитки від окупації ЗАЕС становлять близько 200 млрд грн – Енергоатом


Збитки від окупації ЗАЕС становлять близько 200 млрд грн - Енергоатом

Від початку російської окупації ЗАЕС пережила вісім блекаутів, обладнання на станції продовжує деградувати.

Заподіяна російськими окупантами Запорізькій АЕС шкода, за попередніми підрахунками, становить 30 мільярдів гривень, ще понад 167 млрд грн становить недоотримана вигода української компанії внаслідок окупації найбільшою у Європі атомної електростанції. Про це заявив виконуючий обов’язки голови правління АТ НАЕК Енергоатом Петро Котін, повідомляє пресслужба компанії.

За його словами,  недоотримана вигода через простій ЗАЕС у 2022 році складає 55 млрд грн, у 2023 році – понад 112 млрд грн. Остаточну ж суму збитків, завдану пошкодженням обладнання станції, можна буде встановити лише після звільнення ЗАЕС та реальної оцінки всієї заподіяної шкоди.

Котін нагадав, що від початку російської окупації ЗАЕС пережила вісім блекаутів, обладнання на станції продовжує деградувати, а український персонал працює під постійним тиском нелегітимного керівництва та представників Росатома.

МАГАТЕ не контролює повною мірою ситуацію на станції, оскільки експертів не допускають до більшості її виробничих приміщень.

Котін також наголосив, що після державної реєстрації акціонерного товариства НАЕК Енергоатом, Запорізька атомна електростанція незмінно залишається частиною компанії.

Як зазначив Котін, майно АЕС передається до статутного капіталу так само, як і майно інших відокремлених підрозділів. Єдина відмінність полягає у тому, що незалежна оцінка майна ЗАЕС проводитиметься після повної деокупації Енергодара.

Нагадаємо, повний блекаут на Запорізькій АЕС стався у ніч на 2 грудня. В Енергоатомі тоді заявляли, що черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці.

Стан справ на ЗАЕС: до чого ведуть навмисні помилки окупантів

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button