Україна

Затверджено нові умови реструктуризації іпотечних кредитів фізосіб

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив умови реструктуризації заборгованості за іпотечними кредитами фізичних осіб перед банками, що ліквідуються, інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

«Відповідне положення, а також необхідні зміни до існуючих нормативних актів фонду були затверджені рішенням виконавчої дирекції від 5 лютого 2018 року. Документ уже подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України», – йдеться в повідомленні.

Розроблені фондом умови реструктуризації будуть єдині для всіх банків, що ліквідуються. Скористатися ними зможуть усі фізичні особи – клієнти банків, що ліквідуються, які мають заборгованість за кредитними договорами, виконання зобов’язань за якими забезпечено іпотекою.

Серед ключових моментів розробленої програми реструктуризації – перегляд черговості погашення кредитної заборгованості. Так, на період реструктуризації, у першу чергу, відбуватиметься погашення основної суми кредиту, а процентна ставка встановлюється на рівні 0,01% річних, а комісійні винагороди – на рівні 1 грн.

Крім того, у разі дострокового погашення заборгованості не застосовуватимуться будь-які штрафні санкції.

При цьому, після укладення договору про реструктуризацію, позичальнику необхідно буде сплатити не менш ніж 10% від суми кредитної заборгованості (тіло + нараховані проценти+ нараховані комісії), розрахованої станом на дату звернення фізичної особи – боржника щодо реструктуризації.

Період реструктуризації, відповідно до вимог Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», не може перевищувати строк ліквідації банку. Після завершення цього періоду – усі істотні умови, у тому числі черговість погашення кредитної заборгованості та відсоткові ставки за користування кредитом, встановлюються відповідно до умов кредитного договору, що діяв до проведення реструктуризації.

 

 

 

Back to top button