Україна

Застосування закону про санкції не може нівелювати конституційні права, – екс-суддя Конституційного суду

Для запобігання можливому свавіллю закон про санкції слід застосовувати в контексті мети його прийняття. Інакше в коло суб’єктів, що здійснюють терористичну діяльність, може випадково потрапити будь-хто. На це звернув увагу в коментарі «Закон і бізнес» колишній суддя Конституційного Суду (2014-2018 рр.), доктор юридичних наук Станіслав Шевчук.

Він зазначив, що для належного застосування цього закону повинна існувати стійка практика Верховного Суду. У ній необхідно «більш чітко конкретизувати коло суб’єктів, що здійснюють терористичну діяльність, і критерії самої діяльності, що підпадають під дію цього Закону».

Також Шевчук зазначив, що «суб’єкти права, на яких держава накладає санкції, зазвичай не позбавляються конституційного права на судовий захист». Крім того, вони мають право на конституційну скаргу, включаючи оскарження до Конституційного Суду саме цих нечітких положень Закону про «суб’єктів, що здійснюють терористичну діяльність». За його словами, «тут доречним буде застосування ч.3 ст. 89 Закону про КС, якщо суди загальної юрисдикції витлумачать це положення таким чином, що не відповідає Конституції».

«Застосування закону “Про санкції” не може порушувати або нівелювати конституційні права і свободи, зокрема право власності та право на судовий захист», – зазначив колишній суддя КС. І нагадав, що загальні критерії обмеження конституційних прав і свобод встановлені, зокрема, в ст.64 Конституції.

Також вони розвинені через усталену практику КС і системно викладені в рішенні від 1.06.2016 №2-рп / 2016. Зокрема, в цьому рішенні зазначено, що «обмеження щодо реалізації конституційних прав і свобод не можуть бути довільними і несправедливими, вони повинні встановлюватися виключно Конституцією та законами України, переслідувати легітимну мету, бути зумовленими суспільною необхідністю досягнення цієї мети, пропорційними та обґрунтованими, у разі обмеження конституційного права чи свободи законодавець зобов’язаний ввести таке правове регулювання, яке дасть можливість оптимально досягти легітимної мети з мінімальним втручанням у реалізацію цього права чи свободи і не порушувати сутнісний зміст такого права».

«Тому застосування закону про санкції необхідно здійснювати з урахуванням цих конституційних критеріїв», – підсумував він.

Довідка:

Стаття 64 Конституції гарантує, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією. Окремі обмеження прав і свобод можливі лише в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням терміну дії цих обмежень.

Враховуючи, що в Україні офіційно не введений ні воєнний, ні надзвичайний стан, це по суті унеможливлює введення обмежень конституційних прав і свобод.

Back to top button