Україна

Застосування санкцій РНБО до громадян України є неприпустимим, – Разумков

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, чому не голосував 19 березня на засіданні Ради національної безпеки і оборони України за введення санкцій на компанії, що займаються розробкою надр, і підтвердив, що 23 березня засідання РНБО, на якому нібито приймалося рішення про блокування низки російських сайтів, не було, пише ForUm з посиланням на «Страну».

Спікер зазначив, що санкції проти компаній, які мають ліцензії на розробку надр, не відповідають українському законодавству.

«Тут мова йшла про те, що кінцевий бенефіціар цих компаній – громадяни РФ. Якщо це так, то моя позиція: такі санкції потрібно було вводити на фізичну особу громадянина РФ. Тоді це б повністю відповідало закону про санкції», – повідомив Разумков.

Крім того, на його думку, застосування санкцій до громадян України є неприпустимим.

«Я брав участь в голосуванні – утримався, – зазначив спікер парламенту. – Щодо своїх громадян, ми повинні рухатися в інший спосіб, як це передбачає чинне українське законодавство».

Також, відповідаючи на питання журналістів, спікер Верховної Ради визнав, що 23 березня засідання РНБО, на якому, як випливає з указу Президента, було прийняте рішення про блокування низки російських сайтів, не було.

«Питання, які були розглянуті, як результати засідання РНБО – були розглянуті раніше. Досить серйозно раніше, кілька місяців тому, але введені вони були 23 березня указом Президента», – повідомив Разумков.

Він додав, що йому «важко пояснити, чому фактична дата – 23 березня», і підтвердив, що в цей день засідання не було.

Нагадаємо, 19 лютого в порушення Конституції і законів України РНБО було прийнято рішення без суду і слідства накласти персональні санкції на голову Політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука. В ОПЗЖ розцінили цей крок української влади, як спланований акт політичних репресій.

Back to top button