Україна

Засідання РНБО 11 лютого – що відомо про санкції каналу НАШ – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Засідання було доволі продуктивним

У п’ятницю, 11 лютого Рада національної безпеки і оборони України зібралася на засідання, ініційоване президентом Володимиром Зеленським, з доволі великим порядком денним. Мало йтися і про питання стосовно Чорного та Азовського морів, і про територіальну оборону, і про регіональну політику.

Після завершення засідання секретар РНБО Олексій Данілов провів брифінг, на якому озвучив ключові рішення, ухвалені на нараді.

Далі розповідаємо про найголовніші зміни, що їх було схвалено РНБО на засіданні у Харкові.  

Що передувало засіданню РНБО

Виїзне засідання Ради безпеки і оборони України пройшло у Харкові, скликане главою держави. Попереднє засідання відбулося 24 січня. Тоді воно було приурочене до тривожної ситуації на тлі повідомлень про можливу загрозу вторгнення з боку Росії. Після нього президент Володимир Зеленський опублікував відеозвернення до українців, у якому заявив, що ситуація під контролем і причин для паніки немає. Цього разу нараді передували події у Чорному і Азовському морях, а також низка внутрішньополітичних питань.

Чорне море
Фото з відкритих джерел

Справа у тому, що напередодні стало відомо – Росія закрила для судноплавства два райони Чорного моря і один район Азовського моря. Період закриття нетривалий – з 13 по 19 лютого, а причина – у проведенні навчань російських військовослужбовців. До того ж відомо, що 8 лютого Росія перекинула 6 великих десантних кораблів Північного та Балтійського флотів спершу у Середземне, а потім у Чорне море для участі у військових навчаннях.

Другою передумовою, що стала однією з причин скликання засідання РНБО, стало висловлювання екснардепа Євгена Мураєва. Кілька днів тому він, розповідаючи про свої переконання стосовно негативних наслідків приєднання України до Євросоюзу та блоку НАТО, вжив некоректні слова. Так, він використав висловлювання з расистським сенсом та фрази, які паплюжать релігійні переконання.

Євген Мураєв
Reuters

Зокрема, з його вуст пролунали лексеми “чорний Париж”, “мусульманська Мекка… з хіджабами…, де страшно знаходитися”. Окрім цього, він наділяв й іншими характеристиками жителів Парижа, котрі мають африканське етнічне походження та приїхали з мусульманських країн.

Наприкінці січня повідомлялося, що Служба безпеки України готувала документи для внесення в санкційний список телеканалу “НАШ”. А перед засіданням РНБО стало відомо, що хоч і будуть розглянуті ймовірні санкції проти телеканалу “НАШ”, що належить Мураєву, але самого екснардепа вони не стосуватимуться. 

1News за темою: Данілов заявив, що наступне засідання РНБО буде виїзним

Підсумки засідання РНБО: головні рішення і санкції

Щодо телеканалу “НАШ”. Після завершення засідання секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції стосовно телеканалу “НАШ”. Обмеження передбачає заборону на мовлення терміном на 5 років.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов


Фото з відкритих джерел

“Введено обмежувальні санкції проти компанії “Наша Прага”, проти компанії НАШ 24″, “НАШ 365” і компанії, яка безпосередньо є, наскільки ми проінформовані, володарем всіх цих компаній і знаходиться на Кіпрі в місті Лімасол – Proteas House 155 III Makariou. Терміном на 5 років. “, – зазначив Данілов.

Майже одразу після цієї заяви на сайті президента України з’явилося повідомлення про те, що глава держави уже ввів у дію рішення РНБО про санкції проти телеканалу “НАШ”.

Щодо Чорного і Азовського морів. Олексій Данілов на брифінгу заявив, що це питання розглядали в режимі “таємно”.

“Доповідали представники нашої розвідки, представники наших військових. Окремо доповідав голова Державної прикордонної служби Сергій Васильович Дейнеко… У межах розгляду цього питання була окрема доповідь і розглядали питання щодо ризиків для морського судноплавства України з огляду на наміри Російської Федерації перекрити під приводом проведення військово-морських навчань райони Чорного та Азовського морів”, – розповів Данілов.


Фото з відкритих джерел

Секретар РНБО заявив, що станом на 11 лютого Україна має доступ до всіх своїх портів, попри блокування Росією частини акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки для проведення військових навчань.

“У нас на сьогоднішній день є вільний доступ до всіх портів, які є в нашій країні, і мова йде на сьогодні як про Азовське, так і про Чорне наше море. У нас є сьогодні певні застереження стосовно проходу великих кораблів – Панамаксів – які везуть нам вугілля, але згідно з доповіддю, яку ми мали, на сьогоднішній день у нас таких проблем немає”, – зазначив Данілов.

Також він підкреслив – якщо такі загрози з’являться, то про це відразу проінформують, як ЗМІ, так і міжнародних партнерів. Окрім цього, секретар РНБО повідомив, що партнери України не припинять надавати нашій країні допомогу, а зараз у Чорному морі перебувають представники кораблів, які мають безпосереднє відношення до країн-членів НАТО. Також він нагадав про обіцянку Заходу ввести миттєві і жорсткі санкції проти Росії у випадку ескалації ситуації біля українських кордонів.

Зрештою Данілов резюмував, що Україна зараз відбудовує свій Військово-морський флот, у чому їй допомагає Велика Британія і США. У цьому контексті секретар РНБО підкреслив, що Україна уже отримала частину обіцяних військових кораблів, обладнаних відповідними елементами захисту і нападу, і ще отримає кілька таких протягом цього року.

Секретар РНБО України Олексій Данілов


РНБО

Щодо територіальної оборони. Олексій Данілов наголосив, що під час виїзного засідання РНБО були заслухані питання про стан територіальної оборони у регіонах та зовнішніх і внутрішніх ризиків. Так, говорячи про сили територіальної оборони, секретар РНБО зазначив, що, за завданням головнокомандувача ЗСУ, “кількість членів територіальної оборони має досягати двох мільйонів громадян”.

1News за темою: “Це злочин”. Мураєв відреагував на санкції РНБО проти телеканалу “Наш”

Щодо безпеки в Україні. Секретар РНБО зазначив, що влада України і дипломати роблять все можливе, щоб запобігти вторгненню Росії до нашої країни. До того ж він підкреслив, що Рада національної безпеки та оборони не планує відключати в Україні мобільний зв’язок та інтернет у разі повномасштабного вторгнення армії.

“Ми точно інтернет і мобільний зв’язок відключати не збираємося. Ми намагаємося зробити все можливе, щоб ніякого вторгнення не було. Це наше завдання. Працюють наші дипломати, які відповідально ставляться до цих процесів. У нас величезне бажання, щоб Росія припинила нас шантажувати, припинила “брязкати” зброєю біля наших кордонів. Ще раз наголошую, якщо буде потреба, ми розуміємо, яким способом будемо захищати рідну землю. В нас іншого шляху немає, в нас іншої землі немає”, – розповів секретар РНБО.

Окрім цього, він запевнив, що влада України не планує вивозити документацію під грифом “таємно” через можливе вторгнення Росії, бо  зараз немає потреби транспортувати секретні документи.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button