Україна

Заробітчани у польському Вроцлаві вийшли на протест через вбивство поліцейськими українця

У польському місті Вроцлав, де місцеві поліцейські вбили українського заробітчанина Дмитра Никифоренка, пройшла акція українців проти поліцейського свавілля, інформує 1NEWS з посиланням на slovoidilo.ua.

Українці, які працюють у Вроцлаві, вийшли на акцію протесту з вимогою провести справедливе розслідування інциденту і покарати поліцейських-вбивць. Організатори заявили, що протест має мирний характер, смерть Никифоренка – не перший випадок загибелі українця від рук польської поліції, а вбивство українського заробітчанина стало для польських правоохоронних органів межею, яку не варто було перетинати.

Нагадаємо, що 2 вересня [стало відомо](https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/0,0.html? disableRedirects=true), що у Вроцлаві був убитий український заробітчанин Дмитро Никифоренко. Його забили до смерті польські поліцейські нібито при спробі надання їм опору. При цьому свідчення з камер відеоспостереження – не на користь поліції: на відео видно, як Никифоренка б’ють і катують у Вроцлавському витверезнику. Про те ж повідомляють польські ЗМІ: до українця безпідставно застосували газ, закували його в наручники, били та душили.

Українець помер через побиття і тортури ще 30 липня, проте до початку вересня польські правоохоронці приховували обставини його загибелі. Після того як було оприлюднено інформацію про справжні причини смерті Никифоренка, інцидент викликав масштабний суспільний резонанс, в першу чергу, серед українських заробітчан.

«Українська правда» з посиланням на коментар прессекретаря Міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка повідомила, що МЗС і польські правоохоронні органи співпрацюють у розслідуванні інциденту. Одна з версій – перевищення своїх повноважень поліцейськими у Вроцлаві.

 

Back to top button