Україна

Запобіжний захід Порошенку обиратимуть в день його повернення в Україну

Органи досудового розслідування розраховують на проведення необхідних процесуальних дій у справі Петра Порошенка в день його повернення 17 січня. У тому числі мова йде про обрання запобіжного заходу, повідомляє 1News з посиланням на повідомлення ДБР.

фото 1News

Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо закупівлі вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР».

У вказаному кримінальному провадженні вже повідомлено про підозру:

  • двом народним депутатам України, один з яких п’ятий Президент України;
  • колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості;
  • топ-менеджеру часів Януковича.

У грудні 2021 року співробітники ДБР намагалися вручити п’ятому Президенту України повістку про виклик для проведення процесуальних дій, але він проігнорував представників правоохоронного органу та поїхав у невідомому напрямку.

З метою виконання народним депутатом покладених на нього процесуальних обов’язків, слідчий за погодженням з в. о. Генерального прокурора звернувся до Печерського райсуду міста Києва з відповідним клопотанням про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу.

«У зв’язку з тим, що вказаний нардеп ухилився від явки до суду, зазначене клопотання досі не розглянуто слідчим суддею», – говориться у повідомленні.

За інформацією зі ЗМІ, п’ятий Президент України планує повернутися до України 17 січня 2022 року.

«Ухилення п’ятим Президентом України від виконання процесуальних обов’язків підозрюваного та від явки до суду може розцінюватись як один із ризиків, що надасть підстави слідчому судді для постановлення рішення про застосування найбільш суворого запобіжного заходу», – додщають у ДБР.

Згідно зі статтею 24 Конституції України, всі громадяни, у тому числі народні депутати, є рівними перед законом.

«З метою уникнення маніпуляцій та подальших інформаційних спекуляцій довкола даного кримінального провадження повідомляємо, що статтею 42 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що підозрюваний зобов’язаний прибувати за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду», – підсумували в ДБР.

Досудове розслідування даного кримінального провадження здійснюється за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Нагадаємо, 6 січня Петро Порошенко повідомив, що планує повернутися в Україну 17 січня. Зараз він перебуває в ЄС.

Back to top button