Україна

Запаси води у водосховищах окупованого Криму не перевищують 15%

Запаси води в головних водосховищах тимчасово окупованих Криму і Севастополя не перевищують 15%. Зокрема, в Чорноріченському водосховищі залишилося 9,8 млн кубів води, передає 1NEWS з посиланням на УНН.

“Запаси води в головних водосховищах Криму і Севастополя не перевищують 15%. Деякі, наприклад Міжгорне, пересохли, качати з них воду для населення неможливо… З 64,2 млн кубометрів води в Чорноріченському водосховищі, яке живить місто-герой, фактично для використання залишилося тільки 9,8 млн кубів. Тобто – 15%”, – повідомили в ЗМІ.

Повідомляється, що за словами “місцевої влади” окупованого Севастополя – поки подачу води за графіком у житлові будинки вводити не планують. При цьому, ще влітку всі садові товариства, де живуть десятки тисяч осіб, отримували воду з перебоями. Зараз під приводом осінньо-зимового сезону подавати її будуть 1-2 рази в тиждень.

“У прес-службі “регіонального уряду” запевняють, що якщо опадів не буде, то води вистачить на 81 день”, – сказано в повідомленні.

Відзначається, що тиждень тому на засіданні уряд Росії вирішив окупованим Севастополю і Криму виділити майже 5 млрд рублів на будівництво об’єктів водопостачання, а ще понад 870 млн рублів планують витратити на капремонт мереж водопостачання та на розробку додаткових свердловин. Гроші, що залишилися, мають освоїти на зведення водозабору на річці Бельбек і перекидання водних ресурсів з Кадиковського водосховища, пише видання.

Відзначається, що за словами експертів, в деяких районах тимчасово окупованого Криму дефіцит води настільки серйозний, що необхідно вводити НС.

“Північний і центральний Крим зневоднені. Тепер до них приєдналася і східна частина півострова. Проблеми посилилися влітку, після того, як військові (менше ніж за два місяці) побудували трубопровід для перекидання води з водосховища Білогірська до Сімферополя”, – сказав громадський діяч Олександр Таліпов.

За словами Олександра Таліпова, як тільки водовід запустили, стали з’являтися повідомлення про значні водовтрати.

 

 

 

Back to top button