Україна

Залишилося недовго. F-16 прямують до УкраїниСюжет


Залишилося недовго. F-16 прямують до України

Уряди Данії та Нідерландів перебувають у процесі передачі Україні F-16 американського виробництва за підтримки США.

 
Такі довгоочікувані винищувачі F-16 вже перебувають на шляху до України. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що винищувачі F-16 із Данії та Нідерландів літатимуть у небі України цього літа. Причому кількість обіцяних Заходом винищувачів продовжує зростати.
 
Перші ластівки
 
“Ми, керівники Коаліції можливостей ВПС України, працюємо над наданням Україні бойових винищувачів F-16. Уряди Данії та Нідерландів перебувають у процесі передачі Україні F-16 американського виробництва за підтримки США. Процес передачі цих F-16 зараз триває, і цього літа Україна почне експлуатувати F-16”, – заявили лідери США, Нідерландів та Данії.
 
Вони зазначили, що на даний час не можуть надати додаткову інформацію з міркувань операційної безпеки.
 
“Ми вдячні Бельгії та Норвегії за зобов’язання надати додаткові літаки, а також іншим членам Коаліції можливостей ВПС за їхню підтримку. Ми віддані подальшому зміцненню повітряного потенціалу України, який включатиме ескадрильї сучасних багатоцільових літаків четвертого покоління F-16”, — наголошується в заяві.
 
Також Джо Байден, Дік Шуф ​​та Метте Фредеріксен заявили, що коаліція має намір допомогти у підтримці літаків та озброєнні та підтримати подальше навчання пілотів для підвищення оперативної ефективності.
 
“Ми продовжимо спільну координацію дій на підтримку здатності України захистити себе від російської агресії”, – йдеться у тексті заяви.
 
Буде більше
 
Норвегія передасть Україні шість винищувачів F-16 Прем’єр-міністр країни Йонас Гар Стере заявив, що постачання F-16 планується розпочати у 2024 році. Вперше про те, що Осло передасть Києву F-16, прем’єр-міністр оголосив у серпні минулого року, але тоді він не сказав, скільки саме літаків буде передано.
 
Відомо, що Данія відправить 19 літаків, Нідерланди пообіцяли 24 літаки, а Бельгія нещодавно оголосила, що віддасть Києву 30 бортів.
 
Варто зазначити, що Норвегія відмовилася від бойових літаків F-16 у 2021 році через поступове введення в експлуатацію нових F-35.
 
Скільки потрібно?
 
За підрахунками президента України Володимира Зеленського, Україні необхідно як мінімум 128 винищувачів F-16, щоб ефективно протистояти Росії в повітряному просторі.
 
“Проблема з F-16 полягає у кількості та термінах поставок. Але будьмо чесними. Росія щодня використовує проти України близько 300 літаків. У нас йдеться про 10-20 винищувачів. Навіть якщо ми матимемо 50 — цього недостатньо. Ми захищаємось, і нам необхідно 128 винищувачів”, – сказав Зеленський.
 
Він наголосив, що союзники України володіють цією інформацією.
 
“Доки у нас не буде 128 літаків, ми не зможемо зрівнятися з Росією в небі, це буде складно”, – додав президент.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twelve + 19 =

Back to top button