Україна

Закон про класифікацію радіоактивних відходів набув чинності

Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами” набув чинності. Документ набрав чинності через два роки з дня опублікування, повідомляє 1news з посиланням на Gazeta.ua.

Закон вводить систему класифікації радіоактивних відходів, що сприятиме поліпшенню поводження з радіоактивними відходами в Україні.

Відповідно до документу, радіоактивні відходи поділяються на такі класи:

– дуже низькоактивні;
– низькоактивні;
– середньоактивні;
– високоактивні.

Законом передбає, що зберігання та захоронення радіоактивних відходів дозволяється виключно у спеціально призначених для цього сховищаху, а саме: поверхневому сховищі, приповерхневому сховищі, сховищі для захоронення радіоактивних відходів на середніх глибинах, геологічному сховищі. Тип сховища для захоронення радіоактивних відходів визначається відповідно до класу радіоактивних відходів.

“Економічний ефект від впровадження удосконаленої класифікації буде істотним: у 10 разів буде дешевше поховати всі РАО в Україні, при цьому рівень безпеки людини і навколишнього середовища не знизиться і буде відповідати міжнародно визнаним нормам”, – сказано у пояснювальній записці до законопроекту.

7 листопада 2019-го року закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами” опублікували у “Голосі України”. До цього 5 листопада законопроект підписав глава держави Владимир Зеленський.

17 жовтня два роки тому Рада прийняла даний проект закону в другому читанні, за нього проголосували 288 депутатів ВР.

Back to top button