Україна

Захід дає гроші. Як врятують економіку України


Війна, звичайно, сильно б’є по українській економіці. Останні прогнози зовсім не вселяли оптимізм. Долар в обмінниках вже перевалив за 35 гривень, бензину або немає, або його ціна за літр на чорному ринку може також перевищувати 100 гривень. Мінфін прогнозує 44% падіння ВВП України цього року, але навіть така оцінка є дуже невизначеною, поки війна триває.

Військовий бюджет

 

У випадку, якщо російська війна проти України триватиме ще 3-4 місяці, для підтримки економіки можуть знадобитися “болючі заходи”, зокрема – суттєве підвищення податків, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

 

Український бюджет у військовий час вимагає понад 5 млрд доларів щомісяця, і фінансування цієї суми вдається знайти через “друк” грошей Нацбанком, через купівлю військових облігацій уряду, продаж військових ОВДП та міжнародну допомогу. Але таке наповнення бюджету не є стійким, визнає Марченко.

 

Міністр фінансів Сергій Марченко на сесії міністрів фінансів та керівників центробанків країн G7, МВФ та Світового Банку закликав партнерів активніше фінансувати Україну.

 

“Військова допомога, фінансування та жорсткі санкції – необхідні складові, які прискорять нашу перемогу. Для якнайшвидшої перемоги Україна потребує більш активного фінансування від наших міжнародних партнерів”, – заявив Марченко. Він наголосив, що пріоритетом є грантові засоби, адже важливо не збільшувати боргове навантаження.

 

У Великій сімці Україну, схоже, почули. На тій самій зустрічі у четвер було погоджено виділення Україні 18,4 млрд дол. для фінансування бюджету на найближчі три місяці.

 

Така сума необхідна для функціонування України у травні, червні та липні з урахуванням розрахунків уряду та МВФ, Світового банку щодо потреби у щомісячному фінансуванні бюджету на 5 млрд доларів. Очікувалося, що посли G7 узгодять суму в 15 млрд доларів, проте допускалося, що у фінальному рішенні вона буде вищою завдяки підтримці багатосторонніх банків розвитку.

 

Причому значну частину цих коштів буде надано у формі грантів, тобто безповоротної допомоги. У стані війни Україна не може самостійно забезпечити необхідні кошти до бюджету через суттєве падіння податкових та неподаткових надходжень.

 

 

ЄС також допоможе

 

Європейська комісія запропонувала надати Україні нову макрофінансову допомогу на суму до 9 мільярдів євро.

 

“Ми пропонуємо поповнити значну короткострокову допомогу, надану зараз, новою винятковою макрофінансовою допомогою для України у розмірі до 9 млрд євро у 2022 році”, – йдеться у заяві на сайті Єврокомісії.

 

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн також заявила, що ЄС несе відповідальність у керівництві зусиллями щодо відновлення України, та принципи реконструкції мають поєднувати інвестиції з реформами.

 

“Це має бути розрахований на майбутнє план, який повністю відображатиме потреби, визначені Україною. План стосуватиметься ключових реформ у таких сферах, як боротьба з корупцією, адміністративна спроможність, верховенство права та незалежність судової влади. І це має бути міцно закріплене у зеленому та цифровому переході та фундаментальних європейських цінностях”, – сказала вона.

 

Фон дер Ляйєн додала, що ЄС пропонує платформу реконструкції як частину цього плану, який очолюють Україна та Єврокомісія та об’єднує країни-члени ЄС, інших двосторонніх чи міжнародних донорів, міжнародні фінансові установи та інших однодумців.

 

“Метою цієї платформи було б узгодити напрямок руху та забезпечити максимальну синергію всіх зусиль. Ці інвестиції допоможуть Україні вийти сильнішими та стійкішими після спустошення, викликаного путінськими солдатами”, – сказала вона.

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button