Україна

Загострення ситуації на Донбасі – що відомо про наслідки обстрілів та реакцію світової спільноти – 1News

За фактом обстрілу дитячого садка у Станиці Луганській та школи у Врубівці було відкрито кримінальне провадження

Топ-новина

Топ-новина

Наслідки обстрілу дитячого садка в Станиці Луганській
Facebook / Операція об’єднаних сил / Joint Forces Operation

Сьогодні на Донбасі незаконні збройні формування вчинили низку обстрілів, в результаті яких постраждало цивільне населення та військові. Також зазнали руйнувань деякі об’єкти інфраструктури, у тому числі критичної.

Президент України Володимир Зеленський вбачає в обстрілах провокацію та обговорив події із західними партнерами.

Детальніше про ситуацію на Донбасі та реакції українських та світових високопосадовців розповідаємо далі.

Що відомо про обстріли на Донбасі

На Донбасі станом на 11 годину 17 лютого зафіксували 29 порушень режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань. Штаб ООС повідомив, що противник 27 разів застосував заборонене Мінськими домовленостями озброєння.

Спершу НЗФ обстріляли Станицю Луганську з важкого артилерійського озброєння калібру 122 мм. Противник випустив 32 снаряди та пробив стіну у дитячому садочку. Двоє працівників дитячого садочку, який потрапив під обстріл, отримали контузії. Постраждалих доставили в лікарню, вони знаходилися у шоковому стані.

Обстріл почався близько 9 ранку і тривав приблизно 40 хвилин. Серед дітей поранених і травмованих немає, оскільки снаряд потрапив до зали, де не проходили заняття.

Наслідки обстрілу дитячого садка в Станиці Луганській
Facebook / Операція об’єднаних сил / Joint Forces Operation

По околицях Новотошківського противник тричі відкривав вогонь з артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм та станкових протитанкових гранатометів.

Водночас поблизу Водяного незаконні збройні формування обстрілювали позиції українських захисників із мінометів калібру 120 мм, станкових протитанкових гранатометів та автоматичних станкових гранатометів.

У напрямку Трудівського вели вогонь із мінометів калібру 82 мм, а в бік Старогнатівки – з мінометів калібру 120 та 82 мм, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Старий Айдар та Марʼїнка також потрапили під обстріл з мінометів калібру 120 мм.

Крім того, Південне, Майорськ, Лобачеве, Новоселівка Друга, Луганське, Світлодарськ, Троїцьке, Попасна, Зайцеве, Невельське, Шуми, Новозванівка, Травневе, Авдіївка, Піски обстрілювалися з мінометів різного калібру.

Також у четвер, 17 лютого, члени незаконних збройних формувань обстріляли смт Врубівка. Внаслідок обстрілу пошкоджено ліцей та газопровід.

“Сьогодні близько 10 години 25 хв ранку стався обстріл з боку тимчасово окупованої території по населеному пункту смт Врубівка, внаслідок чого один зі снарядів влучив у двір Врубівського ліцею Попаснянської міської територіальної громади. На момент обстрілу в ліцеї перебували 30 учнів і 14 осіб персоналу”, – повідомили в Попаснянській ВЦА.

Після обстрілу батьки забрали дітей, однак вісім учнів та два співробітники ліцею залишилися у підвальному приміщенні.

З мінометів калібру 122 мм члени НЗФ обстріляли кілька вулиць. Внаслідок цього було пошкоджено газопровід. Без газу залишилися 70 квартир у багатоповерхівках та 96 приватних будинків.

1News за темою: Загострення на Донбасі: Українська сторона запросила позачергове засідання ТКГ

А у Луганській області члени незаконних збройних формувань обстріляли залізничну станцію Кіндрашівська-Нова. Внаслідок обстрілу було пошкоджено станцію та локомотивне депо.

На Донбасі члени незаконних збройних формувань обстріляли Мар’їнку. Внаслідок цього була поранена жінка. Керівник гуманітарної місії “Пролісок” Євген Каплін розповів, що снаряд упав в центрі міста поблизу автобусної зупинки. Відомо, що зупинка розміщена поблизу місцевої школи №2. Внаслідок вибуху снаряду постраждала жінка 1957 року народження, яка стояла поблизу зупинки. У неї осколкові поранення лівої кисті та черевної порожнини. Постраждалу госпіталізували до травматологічного відділення.

Станом на 14:00 з боку НЗФ зафіксовано 34 порушення режиму припинення вогню. Внаслідок обстрілу поранення отримали 2 військовослужбовці. Їх госпіталізували у стані середньої важкості.

Реакція української влади

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до міжнародних партнерів через обстріл незаконними збройними формуваннями дитсадка в Станиці Луганській.

Дипломат закликав негайно відреагувати на порушення Росією Мінських домовленостей.

“З окупованої території Донбасу з тяжкої зброї обстріляне українське село Станиця Луганська. Пошкоджена цивільна інфраструктура. Ми закликаємо всіх партнерів негайно засудити це серйозне порушення Мінських угод з боку Росії в умовах і так напруженої ситуації в галузі безпеки”, – зазначив чиновник.

Президент України Володимир Зеленський назвав “великою провокацією” обстріл дитячого садка у Станиці Луганській та наголосив на важливості того, щоб дипломати й ОБСЄ залишалися в Україні.

“Обстріл проросійськими силами дитячого садка у Станиці Луганській – це велика провокація. Важливо, щоб дипломати та ОБСЄ залишалися в Україні – їхня моніторингова діяльність є додатковим чинником стримування. Нам необхідний дієвий механізм фіксації всіх порушень “режиму тиші”, – зазначив він.


Сайт президента України

Також очільник України провів розмову з головою Євроради Шарлем Мішелем, під час якої проінформував про обстріл у Станиці Луганській.

Глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія зазначив, що ранкові обстріли – це переговорна позиція, щоб Україна йшла на геополітичні поступки, але наша країна не йтиме на них. Він заявив, що Україна вже два роки намагається вийти з “дідлока” з Донбасом, і цей вихід буде знайдено, якщо РФ визнає “ЛДНР” і тим самим вийде з Мінських угод.

1News за темою: Не зможемо підвищити зарплати: Зеленський оцінив ризики через паніку щодо “дати вторгнення” в Україну

Як на обстріл відреагували у світі

В ЄС заявили, що уважно стежать за ситуацією з обстрілами на Донбасі. Про це заявив представник ЄС перед зустріччю лідерів Євросоюзу з приводу України.

За його словами, під час зустрічі лідери не обговорюватимуть конкретні нові санкції проти Росії, оскільки це питання викликає розбіжності.

Відповідаючи на запитання про останній обстріл на Донбасі чиновник сказав: “Привід для санкцій – це питання політичної оцінки. Ми поки що не вступаємо в цю дискусію. Ми уважно стежимо за ситуацією з обстрілами на Донбасі, усвідомлюємо, що це може бути використано як тест чи виправдання”.

Посадовець, який бере участь у підготовці саміту і говорив на умовах анонімності, сказав, що в основному це буде звіт лідерів Франції та Німеччини після їх переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи сьогоднішнє загострення на Донбасі, заявив, що РФ “намагається створити привід для вторгнення в Україну”.

Традиційно Столтенберг додав, що країни НАТО продовжують вживати всіх дипломатичних заходів для врегулювання кризи навколо України. Наголосив, що в Альянсі не бачать ознак відведення Росією військ від кордону з Україною.

Окремо Столтенберг заявив, що пропаганда НАТО “про підготовку вторгнення РФ в Україну” має на меті запобігти вторгненню.

1News за темою: Росія намагається сфабрикувати приводи для наступу на Україну, – МЗС Британії

****

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом обстрілу дитячого садка у Станиці Луганській та школи у Врубівці. Члени НЗФ вели прицільний обстріл для завдання втрат. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею “Терористичний акт, який спричинив тяжкі наслідки”.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button