Україна

Зафіксовано понад 1,6 тис атак на медичну систему України з початку війни


Зафіксовано понад 1,6 тис атак на медичну систему України з початку війни

З 68 атак, підтверджених ВООЗ протягом першого кварталу 2024 року, 12 (майже 20%) були спрямовані на служби екстреної медичної допомоги.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підтвердила 1682 атаки на медичну систему України від початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року, що призвело до 128 смертей і 288 поранень медперсоналу та пацієнтів. Про це повідомляється у пресрелізі організації.

Зазначається, що працівники швидкої допомоги та інший персонал, який обслуговує медичний транспорт, мають втричі вищий ризик загинути або отримати травму, ніж інші працівники сфери охорони здоров’я.

За словами очільниці Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Херсонської ОДА Галини Салдан, багато бригад екстреної допомоги потрапляють під обстріл або по дорозі на виклик, або на своїх базах. Вже чотири співробітники загинули, 12 людей отримали поранення та були госпіталізовані.

Як повідомляється, з 68 атак, підтверджених ВООЗ протягом першого кварталу 2024 року, 12 (майже 20%) були спрямовані на служби екстреної медичної допомоги, включаючи девʼять атак на пункти екстреної медичної допомоги. Сім з цих атак призвели до пошкодження машин швидкої допомоги. У трьох із цих 12 нападів четверо медичних працівників зазнали поранень, ще двоє були вбиті, що свідчить про кількість жертв майже втричі більшу, ніж в інших службах охорони здоров’я за той самий період.

Зазначається, що в перші місяці 2024 року кількість атак стала збільшуватись: у січні та березні атаки фіксувались майже щодня, переважно з використанням важкого озброєння.

Представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт заявив, що ВООЗ закликає до захисту медичних працівників і пацієнтів, а також до безперебійного надання основних медичних послуг.

Нагадаємо, війська РФ обстріляли лікарню в Херсоні, є поранені серед медиків.

Також повідомлялося, що росіяни атакували лікарів “швидкої”, які допомагали пораненим.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button