Україна

ЗАЕС вперше повністю відключено від енергомережі


ЗАЕС вперше повністю відключено від енергомережі

На Запорізькій АЕС сталося кілька аварійних відключень, станцію повністю відключено від енергомережі.

 
На Запорізькій атомній електростанції у четвер, 25 серпня, сталося кілька аварійних відключень від енергомережі, повідомляє Держінспекція ядерного регулювання.
 
Так, внаслідок бойових дій у районі розміщення ЗАЕС о 12:12 відбулося відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ Дніпровська. Внаслідок цього було відключено енергоблок №5 з подальшим спрацюванням аварійного захисту, а енергоблок №6 було переведено на забезпечення власних потреб.
 
До 12:29 внаслідок поновлення роботи ПЛ енергоблок №6 було підключено до мережі, але о 14:14 знову сталося відключення.
 
Регулятор зазначає, що зауважень щодо роботи автоматики та систем безпеки немає.
 
Ситуацію на ЗАЕС також прокоментував Енергоатом.
 
“Сьогодні, 25 серпня 2022 року, через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалася остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України – ВЛ-750 кВ ЗАЕС – Дніпровська. Три інші лінії зв’язку раніше пошкоджено під час рашистських обстрілів. У підсумку два енергоблоки станції, які працюють, відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції”, – йдеться в повідомленні.
 
Наголошується, що власні потреби АЕС в електроживленні забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв’язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.
 
“Зауважень до роботи автоматики та систем безпеки поки що немає. Ведуться пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі”, – додали в Енергоатомі.
 
Раніше стало відомо, що через відключення ЗАЕС від енергомережі повністю зникло світло на всіх теренах окупованого РФ півдня України.
 
 
Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button