Україна

Заблоковано п’ять нових схем ухилення від призову


Заблоковано п ять нових схем ухилення від призову

Організатори оборудок пропонували військовозобов’язаним уникнути призову на підставі підроблених документів або допомагали ухилянтам перейти кордон поза пунктами пропуску, вартість таких послуг становила до $10 тис.

Служба безпеки заблокувала в кількох регіонах ще п’ять схем ухилення від мобілізації й нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Про це в середу, 21 лютого, повідомила пресслужба СБУ.

Повідомляється, що організатори оборудок пропонували військовозобов’язаним уникнути призову на підставі підроблених документів або допомагали ухилянтам перейти кордон поза пунктами пропуску, вартість таких послуг становила до $10 тис.

Зокрема на Полтавщині викрито керівника районного військкомату, який вимагав гроші з керівників підприємств, зокрема місцевих агрокомпаній, і за це обіцяв забронювати від призову їхніх підлеглих як працівників критичної інфраструктури.

У Вінниці затримано двох посадовців військово-лікарської комісії, які продавали своїм клієнтам фіктивні довідки про “погане” здоров’я, а потім використовували фальшивий документ для “списання” з військового обліку й можливості незаконного виїзду за кордон.

В СБУ нагадують, що наприкінці серпня 2023 року було затримано організатора цієї злочинної схеми. Ним виявився працівник місцевого лікувально-діагностичного центру.

У Дніпрі правоохоронці затримали адвоката, який за гроші вносив персональні дані ухилянтів до списків благодійних фондів, а потім цю інформацію подавали до системи Шлях, реєструючи ухилянтів як водіїв міжнародних рейсів, що перевозять гуманітарні вантажі.

На Закарпатті викрито трьох “провідників”, які спочатку підвозили ухилянтів до прикордонної річки, а потім показували водний “маршрут” за кордон і забезпечували втікачів гідрокостюмами.

На Львівщині на гарячому попалися двоє чоловіків, які пропонували потенційним призовникам виїжджати за кордон за “документами” водіїв волонтерської організації.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо посилення мобілізації в Україні.

У Раді спростували фейк про “обмеження для дітей ухилянтів”

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button