Україна

Заарештовано активи компаній російського олігарха Михайла Фрідмана (оновлено)

Заарештовано активи компаній російського олігарха Михайла Фрідмана

Фото: oligarh.mediа

Заарештовано активи компаній російського олігарха Михайла Фрідмана в Альфа-банку

Фрідман і підконтрольні йому бізнесмени використовували банк та кіпрські компанії, щоб вивести кошти з можливих санкцій та інших примусових заходів, повідомляє генеральний прокурор України.

Заарештовано активи компаній російського олігарха Михайла Фрідмана в Альфа-банку на більш ніж 12,4 млрд грн. Про це повідомила генпрокурор України Ірина Венедіктова.

“Це цінні папери кіпрських компаній, афілійованих з бізнесменом, які були на рахунках у банку. Раніше також за клопотанням прокурорів Офісу Генпрокурора було заарештовано 469 млн грн коштів з рахунків в Альфа-банку, які вже готувалися до виведення в Росію. При цьому з легалізацією особливо не “заморочувалися”. Наприклад, оформили уявну угоду, за якою за космічну суму придбали фірму з копійчаним статутним капіталом”, – пише генпрокурор.

Повідомляється, що рух коштів у російському напрямку розпочався за кілька тижнів до війни та активізувався з початком повномасштабного вторгнення.

“Фрідман та підконтрольні йому бізнесмени використовували банк та кіпрські компанії, щоб вивести кошти з можливих санкцій та інших примусових заходів. Проте було спіймано за руку під час легалізації активів на 1,1 млрд. прокуратурою, БЕБ та ДСР Нацполу у взаємодії з Держфінмоніторингом, Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку і Державною податковою службою України”, – зазначає Венедіктова.

Заява Альфа-Банку Україна щодо інформації від Офісу Генерального прокурора України:

Альфа-Банк Україна підтверджує, що заарештовано рахунки з цінними паперами холдингової компанії ABHU, яка володіє 42,4% акцій Альфа-Банку Україна, та які знерухомлено через обмеження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Більш того, Альфа-Банк Україна сам і виконав минулої п’ятниці ухвалу про арешт рахунків, згідно з ухвалою суду.

Арешт рахунків ніяк не впливає на функціонування Альфа-Банку Україна та не має жодних наслідків для клієнтів. Ще раз звертаємо увагу, що гроші не виводилися, а заводилися на холдингові компанії, рахунки яких відкрито в Альфа-Банку Україна. Щодо згаданої угоди, то за інформацією, що є у банку, вона проведена між двома уповноваженими сторонами відповідно до законодавства України. Предметом угоди були корпоративні права на організацію з активами понад 10 млн доларів. Вся інформація про угоди клієнтів надсилається банком на запит уповноважених органів у встановленому порядку.

Михайло Фрідман ніколи не брав участі в управлінні банком, у кожній з компаній є свій менеджмент. Управління банком, як і раніше, здійснює Правління та Наглядова рада. Акціонери не беруть участь у роботі банку та афілійованих компаній. З квітня 2022 року право голосу за їхніми акціями НБУ передав Сімеону Дянкову – колишньому міністру фінансів і віцепрем’єру Болгарії, та нинішньому голові Групи фінансових ризиків Лондонської школи економіки.

Банк працює у штатному режимі, у законодавчому полі та відповідно до вимог НБУ. Зі свого боку банк надає правоохоронним органам всю необхідну інформацію.

Раніше Михайло Фрідман відкрито виступив проти війни та спростував звинувачення у виведенні коштів https://interfax.com.ua/news/economic/828896.html

Альфа-Банк Україна
www.alfabank.ua

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button