Україна

За рік гречка в Україні подешевшала вдвічі


За рік гречка в Україні подешевшала вдвічі

Зростання цін на гречку тривало до вересня 2022 року, а потім, з надходженням продукції нового врожаю, розпочалося поступове зниження, яке триває донині.

У серпні цього року гречка в Україні стала трохи дешевшою, ніж була в лютому 2022 року, і вдвічі дешевшою, ніж у серпні минулого року. Про це повідомляє науковий центр Інститут аграрної економіки.

В аналітичній публікації повідомляється, що в серпні 2023 року середні споживчі ціни на гречані крупи в Україні зменшилися до 45,6 грн/кг. Це на 6,3 % менше за 48,7 грн/кг – рівень ціни на гречку у лютому 2022 року, тобто на початку великої війни, і в 2,1 раза дешевше за максимальну ціну у 96,0 грн/кг, зафіксовану у серпні 2022 року.

“Зростання цін на гречку тривало до вересня 2022 року, а потім, з надходженням продукції нового врожаю, розпочалося поступове зниження, яке триває донині і має всі перспективи для продовження”, – сказав директор центру академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, динаміка споживчих цін в Україні відповідає прогнозним оцінкам і дає підстави для уникнення різкого зростання цього року.

“Певний потенціал зростання традиційно мають продукти переробки та тваринництва, більш залежні від енергетичних та сировинних факторів, тоді як ціни на овочі і фрукти, скоріше за все продовжать зниження у вересні і, можливо у жовтні”, – додав Лупенко.

Раніше повідомлялося, що ціни на пшеницю відреагували на вихід судна з Чорноморська.

Уряд скоротив список соціально значущих продуктів

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button