Україна

За погіршення родючості землі орендарів будуть штрафувати

Кабінет міністрів України схвалив постанову, яка передбачає відшкодування орендодавцю збитків у разі погіршення якості ґрунту орендованої земельної ділянки або приведення її у непридатний стан, інформує 1NEWS з посиланням на УНН.

Як зазначається, постановою про внесення змін до Типового договору оренди землі удосконалено механізм управління у сфері використання та охорони земель, збереження та відтворення родючості ґрунтів. Очікується, що рішення буде сприяти захисту інтересів орендодавців – власників земельних ділянок, а також збільшенню надходжень до місцевих бюджетів.

Прийняті удосконалення передбачають, зокрема, фіксацію в договорі оренди показників якісних характеристик ґрунтового покриву земельної ділянки на момент її передачі в оренду, а також відшкодування орендодавцю збитків у разі погіршення якості ґрунту орендованої земельної ділянки або приведення її у непридатний стан.

Також передбачається встановлення строку виплати орендної плати за користування земельною ділянкою та посилення відповідальності у разі її несвоєчасної виплати (штраф, пеня).

One Comment

  1. У мене питання: хто буде робити бонітіровочну оцінку грунтів і за чий рахунок? Справа в тому, що бонітіровочна оцінка передбачалась ще в період розпаювання земель,тобто в 90-х роках,в момент передачи землі у приватну власність.Тоді ВР та Кабмін на це грошей не знайшли.І лабораторій,,здатних зробити таку оцінку, було тільки дві : Аграрні академії в Києві та в Харкові. Тепер,коли земля 20 років експлуатується,нарешті схаменулися! До речи, мапи грунтів України теж дуже давно не відновлювалися.Їх просто перевидавали за старими.Коли в тих же 90-х на засіданні ВР винесли питання про виділення грошей з метою уточнення сучасного стану грунтів,грошей теж не виділили. Так за якими критеріями зараз збираються визначали показники родючості ДО та ПІСЛЯ їх сдачи землі в оренду?

Back to top button