Україна

За минулий рік імпорт картоплі в Україну зріс на третину

Імпорт Україною свіжої або охолодженої картоплі у 2020 році сягнув 62,71 млн дол., що у грошовому виразі майже на третину більше проти показника 2019 року, повідомляє 1NEWS з посиланням на УНН.

Так, за той же період 2019 року імпорт картоплі становив 47,55 млн дол., а вже 2020 року зріс на 31,87%. ТОП-3 імпортерами картоплі в Україну 2020 року стали Білорусь (27,76 млн дол.), Нідерланди (12,31 млн дол.) та Російська Федерація (7,27 млн дол.).

Україна у 2020 році експортувала картоплі на 0,87 млн дол., що на 45,89% менше проти відповідного періоду минулого року. Так, у 2019 році експорт картоплі сягав 1,6 млн дол., а цього року за цей же період скоротився майже удвічі. Продала Україна цього року найбільше картоплі до Білорусі (417,54 тис. дол.), Молдови (204,39 тис. дол.) та Єгипту (202,3 тис. дол.).

Коментуючи питання, заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка нещодавно констатував, що “два роки ми спостерігаємо значно більший імпорт картоплі, ніж раніше”. “Та навіть рекордні 275 тисяч тонн імпорту не йдуть в жодне порівняння з 5 млн тонн картоплі, які просто згнивають кожного маркетингового року”, – зауважував він.

“Цьогорічний врожай картоплі в Україні становить 21,7 млн тонн. Тобто імпорт складає 1,2% від виробництва. Вибити цей імпорт і стати експортером картоплі – це мінімальна мета”, – зауважив торгпред.

Також він вказав, що “імпорту картоплі з РФ невдовзі не буде”.

З його слів, “головна проблема картоплярства в Україні давно відома – слабкий розвиток промислового картоплярства”.

“Більшість картоплі в Україні ми з вами вирощуємо на своїх городах і самі з’їдаємо. Ну і ще докуповуємо на базарах. Така структура виробництва не дуже придатна для оптової торгівлі і торгівлі через мережі супермаркетів, які цілком природньо ставлять вимоги щодо стандартизованості товару, обсягів і стабільності його поставки. А на міжнародному ринку овочів ці вимоги є просто базовими для будь-яких переговорів. Тому таких постачальників легше знайти за кордоном”, – зауважив Качка.

При цьому він зазначив, що “найгірше – коли наші виробники, чекаючи кращої ціни, тримають картоплю”. “Тим часом їх місце займає імпорт. А потім вітчизняна картопля просто згниває. Ця ситуація буде тривати доти, доки виробники, яких багато, не домовляться з дистриб’юторами їхньої продукції”, – підсумував посадовець.

 

 

 

Back to top button