Україна

Mastercard та Visa зменшать розмір внутрішньодержавних міжбанківських комісій

Міжбанківська комісія, яку банки беруть за розрахунки через термінали, – так званий інтерчейндж – буде поступово зменшуватися. Відповідне рішення ухвалив Антимонопольний комітет України, передає 1News з посиланням на Главком.


АМКУ дозволив компаніям «Mastercard Europe S.A.» (м. Ватерлоо, Бельгія) та «Visa International Service Association» (м. Фостер-Сіті, Каліфорнія, США) зменшити розмір внутрішньодержавних міжбанківських комісій, що визначаються платіжною організацією платіжної системи щодо відповідних споживчих платіжних облікових реквізитів та сплачуються еквайром на користь емітента в Україні.

Узгоджені дії зі зменшення міжбанківських комісій здійснюються в рамках Меморандуму про сприяння конкурентному платіжному ринку, який буде реалізовано компанією «Mastercard Europe S.A.», «Visa International Service Association» та Національним банком України.

Відповідно до угоди до Меморандуму, зниження до ˂ 1,20 % граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій в Україні відносно споживчих платіжних реквізитів відбудеться з наступного робочого дня після сплину 14 календарних днів від дати отримання дозволу АМКУ відповідно до закону про конкуренцію.

Наступні етапи зниження відбуватимуться починаючи з 01.07.2022 – ще до ˂ 1,00 % та починаючи з 01.07.2023 – ще до ˂ 0,90 %.

Як зазначають підписанти Меморандуму, його метою є покращення ефективності та розширення сфери застосування безготівкових карткових платежів.

Нагадаємо, здійснювати безготівкові розрахунки за товари споживачам дозволяє послуга еквайрингу. При цьому оплата здійснюється через термінали, підключені до платіжної системи, а банки, що є учасниками платіжної системи мають статус еквайра.

Банки-еквайри оплачують банкам-емітентам, що випускають платіжні картки, міжбанківську комісію – інтерчендж, розмір якої встановлюється міжнародними платіжними системами (для всіх банків однаковий, але різний для типу картки, виду діяльності торговця тощо). Всю суму такої комісії отримує банк-емітент.

Заплановані узгоджені дії стосуються лише міжбанківських комісій для споживчих карток (тобто для фізичних осіб, включаючи усі підкатегорії).

В ході розгляду справи Комітет опитав суб’єктів господарювання, на яких впливатиме підписання Меморандуму: банківські установи, торгово-сервісні підприємства.

Так більшість банків відзначили достатність конкуренції на ринку послуг карткових платіжних систем. Конкурентами учасників узгоджених дій на даний момент є: платіжна система «Простір», компанія «Union Pay International», компанія «JCB International Co., Ltd.», «American Express». Також НБУ повідомив, що 26 березня 2021 року ним було зареєстровано внутрішньодержавну карткову платіжну систему «PaySystems» (ТОВ «Укркарт»), що на даний момент свою діяльність не розпочала.

Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року передбачено створення Національним банком Системи миттєвих платежів, що надаватиме клієнтам можливість здійснювати оплату товарів та послуг безпосередньо з банківських рахунків без використання платіжних карток.

Хоча деякі з банків виявили занепокоєння щодо зниження граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій в Україні, ця інформація спростовується даними НБУ та іншими банками й заявниками. В свою чергу торгово-сервісні підприємства не надали заперечень щодо здійснення запланованих узгоджених дій.

Back to top button