Світ

Словаччина підтримає виділення Україні €50 млрд – Фіцо

Словаччина підтримає виділення Україні €50 млрд - Фіцо

Фото: Роберт Фицо/Facebook

Прем‘єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо

Словаччина не блокуватиме виділення Україні 50 млрд євро допомоги та не заважатиме вступу до ЄС.


Словаччина не чинитиме жодних перешкод в схваленні 50 млрд євро з боку Європейського союзу Україні. Про це заявив прем’єр-міністра країни Роберта Фіцо під час пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

 

“Я розумію, що деякі наші заяви можуть викликати суперечки. Але нас просять затвердити 50 мільярдів євро для України на наступні чотири роки. Словаччина погоджується і буде погоджуватися. Ми не будемо чинити жодних перешкод”, – сказав він.

Фіцо також нагадав про те, що Словаччина не виступала проти запрошення України приєднатись до ЄС попри те, що підготовка країни, на його думку, “дуже низька”.

 

“Гаразд, ми також сказали “так” на це і припускаємо, що тепер будуть переговори про вступ, які можуть зайняти більше часу, але які повинні бути виконані. Я перепрошую, але я публічно представлю свою позицію так, як я її бачу”, – додав  словацький прем’єр.

 

На думку Фіцо, війну в Україні не можна завершити військовим шляхом. Тому він підтримує всі мирні ініціативи, які існують, оскільки Україна налаштована перемогти лише війною.

 

“Отже, одна річ – це конкретна підтримка України. Без “реверсу” газу, що ми робили кілька років тому – тоді ми допомагали Україні саме таким чином. Сьогодні ми також допомагаємо гуманітарною допомогою. Гадаю, я все ще можу назвати речі своїми словами, чи не так?”, – додав прем’єр Словаччини.

Тиждень тому повідомлялося, що Фіцо підтримав позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана про необхідність переробити план ЄС про фінансову допомогу Україні на 50 млрд євро.

За останні дні Фіцо зробив низку скандальних заяв. Він заявив, що виступає проти вступу України в НАТО, “тому що це буде фундаментом Третьої світової війни”. Також прем’єр Словаччини порадив українцям віддати росіянам частину своїх територій, бо це начебто єдиний спосіб припинити війну.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button