Україна

За час війни з України вивели понад €3 млрд – БЕБ

За час війни з України вивели понад €3 млрд - БЕБ

Фото: facebook.com/ESBU.GOV.UA

З 24 лютого за кордон незаконно вивезли понад три мільярди євро

Випадки вивезення незаконно отриманого прибутку з метою його подальшої легалізації у країнах ЄС почастішали, ведуться розслідування.

З початку війни загальна сума валютних коштів та цінностей, вивезених резидентами та нерезидентами України до країн Європейського союзу, досягла трьох мільярдів євро. Про це 26 квітня повідомив Урядовий портал із посиланням на Бюро економічної безпеки.

“З 24 лютого і до сьогодні громадяни України та іноземці перевозять через наш державний кордон готівку, дорогоцінні аксесуари та банківські метали в особливо великих розмірах. Часто діють за попередньою змовою з невстановленими особами, за узгодженим злочинним планом, без відповідного митного декларування”, – заявив директор БЕБ Вадим Мельник під час онлайн-зустрічі з представниками митних органів Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, Молдови.

За його словами, метою таких дій є приховування незаконно отриманого прибутку та його подальша легалізація у країнах Європейського союзу.

“Орієнтовна загальна сума коштів, виведених таким чином за кордон, становить понад три мільярди євро”, – наголосив Мельник та додав, що випадки незаконного вивезення валюти за кордон почастішали.

Він уточнив, що БЕБ проаналізувало та виявило безліч подібних фактів.

“Зараз досліджується законність походження виведених коштів та їхня можлива легалізація шляхом переведення або перевезення за кордон. У разі встановлення їхнього незаконного походження будуть вживатися заходи щодо арешту та подальшого повернення в Україну”, – зазначив глава Бюро.

Наразі відомство очікує від сусідніх країн відповіді на запити щодо всіх резидентів та нерезидентів України, які декларували готівку у великих розмірах з початку війни.

Нагадаємо, у березні Нацбанк скасував дозвіл на вільне вивезення за кордон валюти на суму понад 10 тисяч євро.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button