Україна

За 30 км від україно-російського кордону зведуть головний військовий храм України

У Харкові на території Східного оперативно-територіального об’єднання Нацвардії України розпочали зведення Храму Святого Юрія Переможця. Це буде найближчий до кордону з РФ український храм, розташований на території військових. Про це 1News повідомила прес-служба організаторів проекту.

ТЗазначається, що храм поєднає сучасні стилістику і матеріали з архітектурною формою козацьких дерев’яних церков.

Проект бізнесменів-меценатів із Харкова Всеволода Кожемяка, Ігоря Брагинського та Тараса Сітенка став можливим у партнерстві з Національною Гвардією України та Православною Церквою України.

Ініціатор і реалізатор проєкту – Благодійний Фонд Всеволода Кожемяка «Україна ХХІ».

Станом на сьогодні розпочато заливку фундаменту бетоном.

Звести будівлю планують до 14 жовтня 2021 року – Свята Покрови та Дня українського козацтва.

Храм буде відкритий не лише для військовослужбовців, а й для цивільних відвідувачів і матиме статус ставропігії.

За словами заступника командувача Нацгвардії генерал-лейтенанта Юрія Лебедя цей храм має всі шанси стати головним військовим храмом України та символом нашої незалежності і військової доблесті.

«Храм стане своєрідним духовним форпостом України, архітектурним символом української історії, війни і гідності», – заявив Голова БФ «Україна XXI» Всеволод Кожемяко.

Головний архітектор проекту Юрій Спасов зазначає, що архітектурне рішення базується на традиціях давньої християнської архітектури і зазнає впливу дерев’яної церковної архітектури козацької доби.

Нижній ярус із бетону, що нагадує блокпост, прикрашений елементами з переплавлених гільз боєприпасів, які використовувались в зоні бойових дій, символізує нашу військову доблесть.

Логотип і індивідуальний стиль Храму розробив один із найкращих каліграфів України, автор графічного стилю Православної церкви України Олексій Чекаль.

«Стилістика розпису підкреслює, з одного боку, українську ідентичність і народну щирість вкупі зі зразками стародавнього сакрального живопису, з іншого боку, не боїться сучасного художнього експерименту та легких графічних рішень», – каже арт-директор проекту Олексій Чекаль.

Back to top button