Україна

З РФ і Білорусі повернулись тисячі громадян – ДПСУ


З РФ і Білорусі повернулись тисячі громадян - ДПСУ

Українці можуть повернутися додому з Росії через Сумську область, а також на кордоні з Білоруссю – у Волинській області.

З початку повномасштабної війни в Україну через кордон із Росією і Білоруссю повернулися приблизно 18 тисяч українців. Про це сказав речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко в ефірі телемарафону у вівторок, 8 серпня.

“Усім, хто прибуває до українського кордону, військовослужбовці Держприкордонслужби забезпечують доступ на територію України, навіть якщо вони не мають достатньо документів, визначених законодавством для перетину кордону”, – розповів він.

Демченко зазначив, що жоден громадянин України не може бути обмежений у праві повернутися додому.

“Це стосується виключно громадян України, які повертаються додому. Інших процедур оформлення щодо виїзду за кордон України або щодо інших громадян, зокрема іноземців, ця норма не стосується”, – підкреслив речник.

Він нагадав, що всі пункти пропуску на кордоні з РФ та Білоруссю закриті за рішенням уряду, але Україна та прикордонники роблять усе можливе для повернення на батьківщину українців, які були змушені виїхати через війну на територію Росії.

Зокрема, українці можуть повернутися додому через Сумську область, а також на кордоні з Білоруссю – у Волинській області.

Раніше на сайті Мінреінтеграції повідомили, що пункт пропуску Колотилівка (Бєлгородська область, РФ) – Покровка (Сумська область, Україна) відновив свою роботу 5 серпня. Українці, які евакуюються з тимчасово окупованих територій, можуть повернутися на підконтрольну територію України через РФ.

На вокзалі Укрпошта виплачує кожному громадянину після прибуття 3 тис. грн для дітей та осіб з інвалідністю та 2 тис. грн для всіх інших осіб.

Охочі евакуюватися із Сумської області можуть скористатися евакуаційним поїздом Суми-Київ (відправлення о 6:47 і прибуття об 11:41). Охочі розміститися в Київській області можуть оселитися в модульному містечку у Вишгородському районі.

Раніше Мінекономіки назвало число українців за кордоном, а також орієнтовну кількість внутрішніх переселенців у нашій державі.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button