Україна

З початку року в Україні сталось 126 випадків самогубств дітей та підлітків

Уповноважений з прав людини закликає центральні органи виконавчої влади: Міністерство соціальної політики, Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я, органи Національної поліції об’єднати свої зусилля щодо вжиття заходів, спрямованих на попередження трагічних випадків та раннє виявлення сімей в складних життєвих обставинах. Уповноважений звертається до керівників органів опіки та піклування, соціальних служб з вимогою більш відповідально ставитись до виконання своїх повноважень із захисту прав дітей. Адже це може врятувати здоров’я та життя дитини. Про це 1News повідомила прес-служба омбудсмана.

Зазначимо, що останнім часом у ЗМІ регулярно з’являються повідомлення про трагічні випадки з дітьми, у тому числі і щодо того, як діти і підлітки вирішують звести рахунки з життям.

Причини і обставини спроб самогубств, які часто закінчуються летально, в кожному випадку різні: сварки з батьками, доведення дітей до самогубства через соцмережі, булінг – знущання та цькування з боку однокласників, або інших учасників освітнього процесу, нерозділене кохання, розлучення батьків тощо.

Статистика щодо випадків загибелі дітей та підлітків з цієї причини невтішна Так, за інформацією Національної поліції, за 2020 рік в України зафіксовано 123 випадки підліткових самогубств, водночас за чотири місяці поточного року кількість суїцидів або спроб становить вже 126 випадків.

Прес-служба зазначає, що такі випадки не залишаються поза увагою Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Так, за отриманою 26.05.2021 інформацією зі ЗМІ щодо випадку, який стався у м. Львові, де через сварку з батьком випала з вікна 11-річна дівчина, направлено акт реагування Уповноваженого до Львівського міського голови з вимогою щодо повного та об’єктивного з’ясування ситуації та вжиття заходів щодо захисту прав дитини, зокрема надання їй медичної та психологічної допомоги.

Back to top button