Україна

З початку повномасштабної війни СБУ заблокувала 76 ботоферм


З початку повномасштабної війни СБУ заблокувала 76 ботоферм

Росія створює систему кібернападу із залученням студентів, під загрозою – не тільки Україна.


Служба безпеки України упродовж 2022-2023 років заблокувала діяльність 76 ботоферм, які діяли на території України та відпрацьовували проросійські наративи. Про це розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, повідомляє пресслужба відомства.
 
За його словами, загальна потужність цих ботоферм – понад 3 млн акаунтів. Він додав, що СБУ успішно протидіє РФ у кіберпросторі, регулярно відбиваючи масовані атаки на державні ресурси, об’єкти критичної інфраструктури, телекомунікаційні компанії тощо. Зокрема, за 10 місяців 2023 року спецслужба нейтралізувала вже майже 4000 кібератак.
 
Водночас Департамент кібербезпеки СБУ володіє інформацією, що Росія створює під контролем спецслужб національну систему кібернападу, впроваджуючи відповідні предмети в освітні програми навчальних закладів, щоб залучати до хакерської діяльності навіть студентів. 
 
“Це вже тепер не тільки про кадрових спецслужбістів. У нас є інформація, що в низці освітніх закладів вже викладають предмети “кібератаки на цивільну інфраструктуру”. Вони хочуть наростити масштаби атак і кількість людей, які можуть це професійно робити. До речі, навчають як атакувати не лише українські системи, а і країн партнерів”, – розповів Вітюк.
 
Він додав, що російські хакери, зокрема й кіберзлочинці, найняті РФ фінансуються спецслужбами, чиї дослідницькі лабораторії та інститути допомагають розробляти засоби кібервпливу.
 
“Їхня мотивація – не хакінг заради грошей, а знищення нашої держави. А при такому підході від російської кіберагресії серйозно страждатимуть й інші країни”, – зазначив Вітюк.

Нагадаємо, в серпні кіберфахівці Служби безпеки заблокували спроби російської воєнної розвідки отримати доступ до бойової системи обміну даних ЗСУ. 

Загалом з початку 2023 року кіберфахівці СБУ нейтралізували майже 4000 кібератак на електронні системи центральних органів влади та критичної інфраструктури України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button