Цікаве

Вчені навчилися за допомогою дронів виявляти аномальну поведінку людей в натовпі

Вчені Технічного університету в Брно спільно з поліцією Чеської Республіки розробили систему на базі штучного інтелекту, яка аналізує зображення, яке надходить з безпілотних літальних апаратів, і виявляє аномальну поведінку людей, повідомляє 1NEWS з посиланням на portaltele.com.ua.

Про роботу системи розповів випускник факультету інформаційних технологій Технічного університету в Брно Давид Бажоут (David Bažout). Зображення, яке надходить з дронів зовнішнього спостереження, розбивається на невеликі «осередки».

Система на основі штучного інтелекту робить аналіз картинки по частинах, після чого складає загальну картину того, що відбувається. Далі конструюється модель стандартної поведінки людини в заданих умовах. І якщо фактична поведінка людей на зображенні з камери відрізняється від еталонного, оператор безпілотного літального апарату отримує відповідне повідомлення для прийняття подальшого рішення. Найважливішою достойністю системи є її здатність проводити аналіз і додатково самообучаться в режимі реального часу.

Це забезпечує можливість термінового реагування з боку поліції, коли зволікання неприпустимо. В ході первинних випробувань система виробляла спостереження за футболістами на полі. Далі деяких з них попросили раптово лягти на землю. Система справила порівняльний аналіз, виявила нестандартну поведінку в цих умовах і негайно сповістила оператора про можливу аномалію.

Автори проєкту визнають, що в реальному житті все не так просто – кожна людина в натовпі може поводитися по-різному, а «аномальну» поведінку далеко не завжди становить загрозу суспільній безпеці. Тому вчені передбачили можливість додаткового налаштування системи оператором – він може збільшувати або зменшувати її чутливість до нестандартної поведінки. На цей час чеська поліція вже приступила до власних випробувань системи.

 

 

 

Back to top button