Україна

В Україні хочуть зміцнити обороноздатність – що передбачає президентський указ і наскільки все реально – 1News

Топ-новина

Топ-новина

Українська армія
Фото з відкритих джерел

Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби у Збройних силах України та поступового переходу до основ професійної армії

1 лютого, під час виступу у Верховній Раді, президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни.

Відповідний текст указу № 36/2022 з’явився на сайті президента. Що передбачає цей указ – розповідаємо далі.

Що відомо про ініціативу зміцнення обороноздатності 

Згідно з указом президента, Кабінету Міністрів України доручено:

1) вжити в установленому порядку заходів щодо безумовного виконання вимог статті 35 Закону України “Про національну безпеку України” при формуванні бюджетної декларації на 2023 – 2025 роки;

2) забезпечити підготовку та внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкти щодо:

– внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”, передбачивши фінансування на поступове підвищення грошового забезпечення військовослужбовців Збройних сил України до рівня, визначеного указом президента України від 30 грудня 2021 року № 688/2021 “про додаткові заходи щодо забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців Збройних сил України”;

– поетапного збільшення чисельності Збройних сил України в період з 2022 по 2025 роки на 100 000 осіб для підвищення оборонних можливостей держави;

– впровадженню моделі інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року.

Міністерству оборони України доручили:

1) розробити концепцію поступового переходу до формування Збройних сил України на професійній основі, передбачивши:

– збільшення термінів дії контрактів;

– збільшення протягом 2023 року грошового забезпечення військовослужбовців Збройних сил України, які укладають довгострокові контракти, до рівня не менше трикратного розміру мінімальної заробітної плати;

– формування системи спеціальної підготовки та перепідготовки військовослужбовців, які уклали довгострокові контракти;

2) прискорити розробку та внесення на розгляд Кабінету Міністрів України проєкту концепції забезпечення житлом військовослужбовців Збройних сил України та членів їхніх сімей, передбачивши запровадження спеціальної накопичувальної програми для отримання військовослужбовцями власного житла;

З) забезпечити при реалізації військової кадрової політики впровадження прозорої системи кар’єрного росту військовослужбовців Збройних сил України, побудованої на рейтинговій оцінці.

1News за темою: Україна мобілізує до 2,5 млн осіб у разі наступу Росії, – РНБО

Скасування призову на строкову військову службу

Крім цього, президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів підготувати законопроєкт про скасування призову на строкову військову службу. 

Згідно з указом, уряд має забезпечити підготовку та внести на розгляд парламенту законопроєкт про “впровадження інтенсивної моделі системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року”.


Фото з відкритих джерел

Реакція на указ Зеленського

Колишній перший заступник командувача силами спеціальних операцій, генерал ЗСУ Сергій Кривонос зазначив, що указ Зеленського про збільшення чисельності української армії на 100 тисяч осіб можна виконати лише на папері. Тому що в реальності для його виконання потрібно збільшити чисельність військ на 60%.

За його словами, за останні п’ять років з лав ЗСУ звільнилися 130 тисяч осіб, а частини зараз укомплектовані на 50-60%.

Враховуючи це, вважає Кривонос, щоб виконати указ президента, потрібно за три роки збільшити чисельність ЗСУ на 60%. Більш того, на думку Кривоноса, потрібно займатися не збільшенням числа військ, а підвищенням їх якості.

“Це війна не кількості, а якості. Так, люди потрібні, але це війна засобів розвідки і поразки: Авіація, ППО, засоби радіоелектронної боротьби і розвідки. Технології потрібні. Не м’ясом воювати, а якістю і технікою”, – заявив Кривонос.

А секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов зазначив, що Україна може мобілізувати до 2,5 мільйона осіб у разі наступу Росії. При цьому, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що зараз нема потреби планувати в країні найближчим часом мобілізацію населення.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button