Україна

Російський олігарх Дерипаска отримав підозру


Російський олігарх Дерипаска отримав підозру

Два фігуранта справи допомогли Олегу Дерипасці привласнити виробничі потужності Глухівського кар’єра кварцитів у 2012 році, хоча їх було заборонено продавати.

В Україні оголосили підозру російському олігарху Олегу Дерипасці і затримали двох його українських топменеджерів, які постачали до Росії сировину для виробництва балістичних ракет Іскандер. Про це повідомила СБУ у четвер, 15 лютого.

Вказано, що серед затриманих – директор надровидобувної компанії Глухівський кар’єр кварцитів та куратор цієї установи від російського олігарха: громадянин України, який у 2021 році отримав посвідку на проживання в Росії.

Слідство встановило, що фігуранти допомогли Дерипасці привласнити виробничі потужності карʼєра у 2012 році, хоча їх було заборонено продавати.

З тих пір і до початку повномасштабної війни керівництво видобувної компанії постачало до росії оптові партії гірських порід для виплавки сталі. Сировину компанії Дерипаски продавали підприємствам військово-промислового комплексу Росії для виробництва Іскандерів. Також сировину використовували для серійного виготовлення бойових дронів і радіолокаційних систем.

Олегу Дерипасці повідомили про підозру за сімома статтями Кримінального кодексу України. Директору Глухівського карʼєра кварцитів і куратору – за двома. Також заочну підозру отримали один із керівників РУСАЛу і громадянка Кіпру, яка допомогла незаконно відчужити компанію.

В СБУ нагадали, що у лютому 2023 року активи Глухівського кар’єра кварцитів було націоналізовано на користь України.

Нагадаємо, Україна націоналізувала нафтогазові активи підсанкційного російського олігарха Едуарда Худайнатова на 500 млн гривень.

Також повідомлялося про націоналізацію активів олігарха з РФ Андрія Молчанова на 437,5 млн гривень. Тоді мова йшла про 24 обʼєкти майна у Київській та Львівській областях, грошові кошти на рахунках і готову продукцію.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button