Україна

Європейський суд з прав людини ухвалив перше рішення у справі щодо окупації Криму

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив перше рішення у справі «Україна проти Росії», визнавши прийнятною скаргу Києва на порушення прав людини у окупованому Криму, Про це оголосив суд у четвер на слуханнях у Страсбурзі, повідомляє «Європейська правда».

Про позитивне рішення суду повідомив також урядовий уповноважений у питаннях ЄСПЛ Іван Ліщина.

Документи суду свідчать, що Суд визнав скаргу України «частково прийнятною». Втім, переважна більшість статей, за якими Україна звинувачує РФ у здійсненні системних порушень прав людини у Криму, визнані прийнятними для розгляду по суті.

У тому числі будуть розглянуті звинувачення щодо неналежного нерозслідування Росією вбивств; щодо практики незаконного позбавлення волі та негідного поводження з людьми;  переслідування неросійськомовних ЗМІ та обмеження освіти іншими мовами, ніж російська; залякування та переслідування релігійних лідерів; автоматичного надання російського громадянства; обмеження вільного пересування кримчан на материкову Україну тощо.

Суд відхилив як неаргументовані лише звинувачення України щодо того, що Росія після окупації Криму встановила там  «адміністративну практику щодо вбивств/розстрілів».

Окремо Суд відзначив, що Росія здійснювала «фактичний контроль» на території Криму з 27 лютого 2014 року, тобто ще до здійснення незаконної анексії окупованого нею півострова.

Україна стверджувала, що остаточно втратила контроль над Кримом від 27 лютого 2014 року – після захоплення Верховної ради Криму російськими військами.

“В ніч на 27 лютого легітимна цивільна влада в Криму була усунута силою і заміщена агентами РФ. Російські війська та парамілітарні організації перешкоджали українським військовим залишити їхнє розташування та не давали перекинути до Криму українських військових з материка. Головні пункти доступі до Криму по Землі, по воді та по повітрю були заблоковані російськими військовими та парамілітарними силами”, – обгрунтовувало, зокрема, подання України до ЄСПЛ.

Суд повністю погодився з українськими аргументами.

На підставі ухваленого рішення ЄСПЛ має розглянути по суті всі пункти звинувачень  України щодо РФ.

Back to top button