Україна

Європа не повинна дивитися на Україну зверхньо, як шкільний вчитель

Більшість людей у ​​західних демократіях є лише споживачами свободи, яку успадкували від своїх батьків, а українці вмирають за неї

Quelle: picture alliance / ZUMAPRESS.com/Sergii Kharchenko

Відома українська правозахисниця Олександра Матвійчук з Центру громадянських свобод розповіла в інтерв’ю німецькому виданню Die Welt, що зараз має робити Європа – і чого вона чекає від нового уряду Німеччини.

Foreign Ukraine пропонує переклад цього інтерв’ю, – інформує 1News.

Die WeltПані Матвійчук, Росія зібрала сотні тисяч солдатів на східному кордоні України. Ви турбуєтеся з цього приводу?

Олександра Матвійчук: Так, звісно. Ми виборювали свободу під час революції на Майдані. Але ти не виграєш її назавжди. У війні проти Росії ми маємо її захищати.

Die WeltЧому Німеччина має бути зацікавлена у цьому конфлікті?

Матвійчук: Наразі ми спостерігаємо зіткнення двох політичних культур у всьому світі. «Русский мир» – це авторитарний режим, «священне правління», в якому дуже обмаль місця для свободи і справедливості.

Die WeltУкраїна – свого роду прифронтова держава у глобальному конфлікті?

Матвійчук: Щось на кшталт цього. Росія розпочала війну, щоб зупинити демократичні перетворення України. Путін має захищатися. Якщо Україна стане успішною демократією, це загрожуватиме його авторитарному та корумпованому режиму. Ось чому ми також боремося за демократію під час війни. До речі, ми також виборюємо свободу для наших російських друзів. Коли я розмовляю з колегами-активістами в Росії, яких оголошують іноземними агентами та переслідують, вони кажуть: будь-ласка, досягайте успіху. Ви допомагаєте нам виграти нашу битву.

Die WeltЧого ви чекаєте від Заходу, особливо від Німеччини у цій ситуації? Адже новий міністр закордонних справ — виходець із Партії зелених, яка вже багато років закликає до жорсткішого курсу щодо Росії.

Матвійчук: Мої очікування дуже прості. Захід має діяти відповідно до своїх цінностей. Пояснень у цій ситуації недостатньо. Я вважаю, що ЄС насамперед має бути чесним і дотримуватись власних принципів. І якщо ви чесні та принципові, то не можете побудувати цей трубопровід (Північний потік-2, – ред.), наприклад, із Росією. Проблемним є й невирішене питання щодо незаконно ув’язнених осіб на окупованих територіях у Криму та на Донбасі. Тут уже два роки немає жодного прогресу. Деякі ув’язнені, особливо у таємних в’язницях, борються за виживання.

Die WeltЄС робить недостатньо, на Вашу думку?

Матвійчук: Хто б це не був, ЄС. Як громадянка України, я, звичайно, думаю, що було б добре, якби ЄС був більш відкритим до бажання моєї країни стати членом цього співтовариства. Але спочатку ЄС має самостійно виправдати свою роль «клубу демократій». Те, що ми зараз спостерігаємо в деяких європейських країнах, наприклад, в Угорщині, має мало спільного з демократією.

Die WeltОтже, вступ до ЄС не вирішує усіх питань?

Матвійчук: Під час революції на Майдані люди боролися за демократію, а не за вступ до ЄС. Звичайні люди навіть не знають, що таке ЄС. Вони мріють про світ, де поліцейські не б’ють демонстрантів, судді не корумповані, а уряд поважає права людини. Вони також борються за європейські цінності. Люди загинули за європейські цінності на Майдані, вони ставили свої цінності вище за власний інстинкт виживання. Я справді, пишаюся тим, що змогла стати частиною цього.

Die WeltЗдається, ви відчуваєте, що в Європі цього не помічають належним чином?

Матвійчук: Європа не повинна дивитися на Україну зверхньо, ​​як шкільний вчитель, а має сумніватися у собі. Більшість людей у ​​західних демократіях є лише споживачами свободи. Вони успадкували її від батьків. Українці вмирають за ці цінності. Натомість дедалі більше людей на Заході ганяються за популістами.

Die WeltХіба це не чорно-білий погляд на ситуацію?

Матвійчук: Можливо. Але я точно не наївна. Звісно, ​​й в Україні люди різні. Для всіх свобода означає щось своє, для когось свобода слова, а для когось свобода вибору між двома сортами сиру. Але демократичні цінності в Україні цінують більше.

Die WeltКорупція у повсякденному житті – велика проблема в Україні. Не зовсім бездоганні умови для демократії?

Матвійчук: Корупція – це система взаємин між людьми. Ви платите і щось за це отримуєте, наприклад, ваше право в суді. Ви повинні запропонувати людям альтернативу, державу, у якій кожен автоматично отримує свої права у суді. Демократія – це не закон природи, як гравітація. Це довільна угода. Так само, як колись вважалося, що банкнота, що є лише аркушем паперу, має цінність. Існують механізми, які дозволяють людям жити разом. Незалежно від того, валюта це чи незалежний суд.

Die WeltВи різко критикуєте Росію. А як щодо вашого власного уряду?

Матвійчук: Українська влада також використовує війну для обмеження громадянських свобод. Наприклад, свободу інтернету має бути обмежено, бо йде війна з Росією. Але, звичайно, немає сенсу перемагати Росію і при цьому перетворюватися на Росію. Ми ведемо війну не лише за територію, але й за наші демократичні переконання та цінності. Тому ми не повинні використовувати ті самі методи, що й Росія.

Back to top button