Україна

Українців застерігають від нової форми шахрайства


Українців застерігають від нової форми шахрайства

Людям пропонують отримати кошти начебто від міжнародної організації і вивідують персональні данні.

В Україні поширюється нова шахрайська схема під виглядом отримання коштів начебто від міжнародної організації. Про це розповіли в Офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

“До нас звернувся громадянин України щодо здійснення стосовно нього невідомою особою шахрайських дій з використанням його персональних даних. За словами заявника, він переглядав стрічку в соцмережі TikTok і натрапив на відео про можливість отримання коштів начебто від міжнародної організації. Це відео містило посилання на вебсайт. Після введення персональних даних на цьому вебсайті шахрай заволодів обліковим записом Telegram заявника та розіслав від його імені повідомлення всім його контактам”, – йдеться у повідомленні.

У цьому повідомленні було прохання позичити кошти на день. У результаті шахрай привласнив гроші заявника.

“Щоб не стати жертвою зловмисників, необхідно не розголошувати свої персональні дані на сумнівних, неперевірених вебсайтах, а також уважно ставитись до отриманих повідомлень”, – додали в Офісі уповноваженого.

Там також нагадали, що за заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) передбачена кримінальна відповідальність за статтею 190 ККУ. Також за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу передбачена кримінальна відповідальність за статтею 182 ККУ.

Раніше повідомлялося про викриття шахраїв, які видурювали гроші у родичів безвісти зниклих бійців.

Маскувались під ДТЕК: викрито шахраїв, які заволоділи коштами 3000 громадян

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button