Україна

ЄСПЛ зобов’язав Росію забезпечити права полонених захисників України


ЄСПЛ зобов язав Росію забезпечити права полонених захисників України

Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти Росії тепер також охоплюють права військовополонених.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у терміновому порядку розглянув клопотання України про дотримання Росією прав полонених захисників та поширив застосування термінових вказівок у справі “Україна проти Росії” стосовно військовополонених. Про це повідомляє Міністерство юстиції у Facebook у середу, 24 серпня.

ЄСПЛ надав РФ термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Конвенцією прав, включаючи медичну допомогу, що охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, які мають достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику заподіяння непоправної шкоди їхній фізичній цілісності та права на життя.

Суд зазначив, що надані Росією вказівки щодо українських військовополонених продовжують діяти, і зазначив, що вони також застосовуються і в міждержавній справі “Україна проти Росії”.

Крім того, ЄСПЛ терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про рішення.

“Рішення ЄСПЛ є підтвердженням того, що суд уважно ставиться до всіх справ, пов’язаних зі збройною агресією, чи то міждержавної, чи індивідуальної справи. Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти Росії тепер також охоплюють і права військовополонених”, – заявила заступник міністра юстиції Ірина Мудра.

Напередодні повідомлялося, що Україна терміново звернулася до ЄСПЛ щодо захисників Азовсталі. Київ зажадав вжиття термінових заходів щодо недопущення використання українських захисників у так званих “трибуналах”, зрежисованих російськими загарбниками.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button