Україна

ЄСПЛ зобов’язав РФ поважати права військовополонених


ЄСПЛ зобов язав РФ поважати права військовополонених

Рішення про тимчасові заходи ухвалено у справі “Олейниченка проти Росії та України”, яку подала дружина полоненого українця Ярослава Олейниченка.

 
Європейський суд з прав людини проміжним рішенням щодо позову дружини українського військового зобов’язав РФ поважати права всіх військовополонених та забезпечувати їм доступ до необхідної медичної допомоги. Про це йдеться у повідомленні суду від 30 червня, повідомляє Європейська правда.
 
Повідомляється, що рішення про тимчасові заходи ухвалено у справі “Олійниченка проти Росії та України”, яку подала дружина полоненого українця Ярослава Олейниченка.
 
“Влада РФ повинна гарантувати повагу прав пана Олійниченка, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини, і надавати йому необхідну медичну допомогу. Суд також ухвалив, що ці тимчасові заходи стосуються всіх звернень щодо українських військових у полоні РФ, коли є достатні докази того, що є загроза заподіяння непоправної шкоди для їхньої фізичної недоторканності та права на життя”, – зазначають у повідомленні.
 
Суд просить РФ протягом тижня надати підтвердження про знаходження цього військовослужбовця в полоні та опис умов, в яких він міститься, включаючи інформацію про медичні огляди та лікування. Україну також просять протягом тижня повідомити, що відомо про долю полоненого Олійниченка.
 
Олійниченко був заступником командира підрозділу та потрапив у полон у Маріуполі. Його дружина навела повідомлення свідків про те, що до полонених українських військових застосовують тортури. Вона просить суд зобов’язати Росію та Україну встановити місцезнаходження її чоловіка, щоб забезпечити його безпеку та звільнення з полону.
 
Крім того, ЄСПЛ наказав Росії не допустити страти двох полонених британців, засуджених псевдосудом в окупованому Донецьку до страти.
 
Нагадаємо, нещодавно відбувся найбільший обмін полоненими між Росією та Україною з початку повномасштабної війни.
 
Також стало відомо, що з полону звільнили голів двох окупованих громад Херсонської області.
 
У Росії заявили, що передумали обмінювати полонених
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button