Україна

ЄСПЛ зобов’язав Україну виплатити колишньому судді компенсацію на суму понад 5000 євро

Про поновлення екссудді на посаді чи зняття його з люстраційного реєстру в рішенні не йдеться

Європейський суд із прав людини постановив, що Україна порушила права колишнього судді Верховного Суду Ігоря Самсіна, звільнивши його відповідно до закону «Про очищення влади», і призначила йому 5000 євро компенсації.

Про це інформує 1NEWS.

Самсін став суддею Верховного Суду у 1995 році, а у 2003 році парламент обрав його суддею безстроково. Після набуття чинності закону «Про очищення влади» у жовтні 2014-го судді ВС повинні були подати декларації про те, чи підпадають вони під люстрацію, але Самсін цього вчасно не зробив.

Зрештою Міністерство юстиції у 2015 році звернулося до Вищої ради юстиції (тепер — Вища рада правосуддя) про невідповідність Самсіна. Він спробував подати у відставку, але ВРЮ відмовилася розглядати це подання до ухвалення рішення про люстрацію.

У квітні 2017 року Самсіна люстрували, заборонивши обиратися на державні посади до 2024-го й позбавивши державних пільг. Він оскаржив це рішення у Верховному Суді й виграв у вересні 2018-го року в Касаційному адмінсуді ВС і у січні 2019-го — на апеляції у Великій палаті ВС. Крім того, Самсін оскаржив звільнення у Конституційному Суді; ця справа ще триває.

Екссуддя Верховного Суду також подав позов проти України до ЄСПЛ, заявивши про порушення щодо нього статті 8 Європейської конвенції з прав людини. ЄСПЛ ухвалив, що держава Україна не оцінювала Самсіна щодо відповідності критеріям люстрації на індивідуальній основі, а аргумент про неподання екссуддею декларації визнала недостатнім.

«Накладення на позивача заходів у межах закону “Про очищення влади” не було необхідним у демократичному суспільстві. Тому в цьому випадку відбулося порушення статті 8 ЄКПЛ», — йдеться в рішенні суду.

ЄСПЛ зобов’язав Україну виплатити Самсіну 5000 євро компенсації та відшкодувати 1500 євро судових витрат. Про поновлення екссудді на посаді чи зняття його з люстраційного реєстру в рішенні не йдеться.

Джерело: Громадське

Back to top button