Україна

ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити українському журналісту компенсацію за незаконний арешт

ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити українському журналісту Максиму Буткевичу компенсацію та відшкодування 9 тис. євро за його незаконний арешт під час протесту в Санкт-Петербурзі 16 липня 2006 року, інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

“Розглядаючи справу “Буткевич проти Росії”, ЄСПЛ одностайно визнав, що було порушено пункт 1 статті 5 (право на свободу та безпеку), пункт 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд справедливим судом) та статті 10 (свобода вираження поглядів)”, – йдеться у повідомленні.

Справа стосується арешту громадянина Буткевича, який був присутній на антиглобалістському протесті 16 липня 2006 року в Санкт-Петербурзі як журналіст. Його затримали та доправили до відділка міліції й звинуватили в адміністративному правопорушенні за невиконання наказу міліції, справу розглянули в прискореному порядку, і того ж вечора журналіста засудили до трьох днів тримання під вартою. 18 липня 2006 року апеляційний суд зменшив цей вирок до двох днів і звільнив Буткевича.

У коментарі Центру інформації про права людини Буткевич повідомив, що влітку 2006 працював на телеканалі “1+1”, але на час саміту G8 взяв відпустку на основній роботі і був присутній на акції як незалежний журналіст – учасник новинного активістського колективу ЛІНК (Лібертарний інформаційно-новинний колектив).

За рішенням ЄСПЛ Росія зобов’язана виплатити Максиму Буткевичу 7 тисяч євро нематеріальної компенсації та 2 тисячі євро матеріальної (відшкодування витрат).

Центр інформації про права людини на своїй сторінці у Facebook привітав журналіста з таким рішенням суду. “Бо не треба порушувати права людини”, – зазначили в організації.

Back to top button