Україна

ЄСПЛ присудив Україні штраф за спалення наметового поселення ромів у Києві

Вирок було винесено у справі за позовом ромки Ріти Пастрами, яка мешкала у наметовому поселенні ромів у Києві неподалік залізничної платформи «Лівий берег» по вулиці Березняківська у 2012 році

Європейський суд з прав людини присудив Україні штраф у 2,7 тисячі євро через спалення наметового поселення ромів у Києві у 2012 році.

Про це повідомляє 1NEWS.

Вирок було винесено у справі за позовом ромки Ріти Пастрами, яка мешкала у наметовому поселенні ромів у Києві неподалік залізничної платформи «Лівий берег» по вулиці Березняківська у 2012 році.

За свідченнями жінки, їх поселення було спалене працівниками міліції у цивільному одязі напередодні чемпіонату з футболу “Євро – 2012”. У 2014 році вона звернулася до ЄСПЛ, вказуючи на порушення статті 3 (заборона нелюдського поводження), статті 8 (право на приватне життя), статті 13 (право на ефективний засіб юридичного захисту), статті 14 (заборона дискримінації) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також статті 1 (загальна заборона дискримінації) Протоколу №12 до цієї Конвенції .

Спалення житла ромки Ріти Пастрами 1 квітня 2021 року було оцінене Європейським судом з прав людини як порушення права на приватне життя (стаття 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Суд призначив компенсацію державою Україна нематеріальної шкоди в розмірі 2700 євро.

Як повідомила адвокатка Центру стратегічних судових справ Української Гельсінської спілки Олена Сапожнікова, яка представляла інтереси жінки в суді, позивачка не зможе отримати компенсацію, оскільки померла влітку 2018 року.

Компенсація буде солідарно розділена між трьома її малолітніми дітьми, що перебувають під опікою держави та приватних осіб.

Джерело: Суспільне

Back to top button