Україна

ЄК збирає чергову зустріч “зернової платформи” за участі України


ЄК збирає чергову зустріч зернової платформи за участі України

Наразі не вдалося знайти розв’язання проблеми українського зернового експорту до п’яти країн ЄС, тому робота триває.

Єврокомісія у межах розв’язання проблеми українського зернового імпорту в середу, 13 вересня, проведе чергову зустріч в рамках Координаційної платформи за участі України, Польщі, Словаччини, Болгарії, Румунії і Угорщини. Про це під час брифінгу у Брюсселі розповіла речниця ЄК з питань сільського господарства та торгівлі Міріам Гарсія Феррер, повідомляє Укрінформ.

“Учасники платформи вже зустрічалася вісім разів, і знову зустрінуться у середу… Ми шукаємо конкретні рішення для збільшення спроможностей “коридорів солідарності”, щоб виявити проблеми та знайти шляхи їх вирішення. В межах цієї платформи Єврокомісія зустрічається з Україною, Молдовою і п’ятьма сусідніми з ними країнами, щоб поділитися даними статистики та інформацією про імпорт різних видів продукції”, – зазначила вона.

Феррер зауважила, що Єврокомісія розширює коло країн-учасниць Координаційної платформи і минулого тижня в її засіданні брали участь представники країн Балтії та Хорватія, оскільки йдеться про пошук альтернативних шляхів для транспортування зерна.

За її словами, на зустріч, що відбудеться цього тижня, запрошені й інші країни ЄС, які хотіли б допомогти.

Минулої середи, 6 вересня, відбувся обмін думками в рамках Колегії Єврокомісії щодо розв’язання проблеми українського зернового експорту до п’яти сусідніх країн ЄС, але жодного рішення не було ухвалено, тож дискусії тривають.

“”Коридори солідарності” продовжують працювати, зерно продовжує надходити з України. З початку їх роботи і до кінця липня ми експортували 44 мільйони тонн зерна, насіння соняшника та споріднених продуктів. Це демонструє, що жодного переривання (в українському експорті – ред.) немає. Ми працюємо, щоб знайти рішення”, – додала речниця.

Раніше повідомлялося, що Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія і Словаччина хочуть продовжити заборону на імпорт українського зерна до кінця року.

У МЗС назвали “неприйнятними” такі дії та наголосили, що вони не відповідають духу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і принципам Єдиного ринку.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button