Україна

ЄК оцінила готовність України до переговорів про вступ в ЄС


ЄК оцінила готовність України до переговорів про вступ в ЄС

Єврокомісія вважає повністю виконаними чотири з семи кроків щодо готовності України до переговорів про вступ в ЄС.


Європейська комісія вважає повністю виконаними чотири з семи критеріїв, що супроводжували надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на внутрішній документ комісії.
 
Завершеними вважається виконання критеріїв:
 
  • впровадження законодавства щодо процедури добору суддів Конституційного суду України, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії;
     
  • завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції й створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
     
  • відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF і схвалення стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору;
     
  • реформа медіагалузі – приведення українського законодавства у відповідність з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.
     
Інші три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.
 
Зокрема, завершеним повністю не вважається подальше посилення боротьби з корупцією. В рамках цього кроку Єврокомісія очікувала призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а також директора НАБУ.
 
У документі зазначили, що “Україна все ж повинна прийняти закон про збільшення штатного розкладу НАБУ та вилучити із закону про запобігання корупції норми, які обмежують повноваження НАЗК”. Йдеться про продовження перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та обмеження повноважень НАЗК щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу.
 
Стосовно обмеження надмірного впливу олігархів, якого в ЄС також очікували від Києва, сказано, що “Україні все ж варто схвалити закон про лобіювання відповідно до європейських стандартів”.
 
У частині реформи законодавства щодо нацменшин, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, нагадується, що виконані не всі з них.
 
Єврокомісія заявила про необхідність впровадити решту зауважень, згаданих у висновку від червня 2023 року та її подальшому висновку від жовтня 2023 року, зокрема шляхом внесення змін до законів про державну мову, ЗМІ та освіту. 

Нагадаємо, за неофіційними даними, Єврокомісія готується оприлюднити 8 листопада позитивну оцінку прогресу України у реформах для подальшого руху в ЄС, проте ця оцінка може містити додаткові умови.

Україна на 90% готова до вступу в ЄС. Що ще треба зробити

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button