Україна

Єдина база для ТЦК: коли запрацює е-мобілізаціяСюжет


Єдина база для ТЦК: коли запрацює е-мобілізація

Електронний реєстр військовозобов’язаних Оберіг вже наповнений на понад 90%. Останнє слово за новою командою Міноборони, каже Михайло Федоров.

На початку вересня новопризначений міністр оборони Рустем Умєров анонсував запровадження електронного реєстру призовників і військовозобов’язаних, а сьогодні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що система вже функціонує і наповнюється інформацією.

Загалом задум не новий, над його реалізацією працюють декілька років, тому коли чекати повноцінної роботи реєстру читайте в сюжеті.

Що відомо про Оберіг

Закон Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів був ухвалений в березні 2017 року. Документ передбачає створення єдиної автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи, яка міститиме відомості про військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років. База має назву Оберіг.

Власниками реєстру, як зазначено в законі, визначено Міноборони, а розпорядниками – Генеральний штаб ЗСУ, Службу безпеки та Службу зовнішньої розвідки.

Наповнюють базу даних мають районні та міські ТЦК, Центральне управління та регіональні органи СБУ, відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки.

Які дані вносять до реєстру

В електронну базу вносять персональні дані про всіх українських чоловіків віком 18-60 років, а саме:

  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • місце і дата народження;
  • стать, громадянство;
  • місце реєстрації та фактичного проживання;
  • сімейний стан;
  • освіта, спеціальність, місце роботи;
  • військово-облікова спеціальність;
  • стан здоров’я;
  • дані про дату виїзду за межі України та дату повернення;
  • інформація про притягнення до кримінальної відповідальності;
  • відцифрований образ обличчя.

Зазначимо, що всі ці дані збираються у режимі автоматичного обміну з різних електронних реєстрів Податкової служби, МОЗ, Мін’юсту, МВС, ЦВК, Держміграційної служби без згоди громадян.

Окрім персональних даних вносять і службові, а саме:

  • відомості про виконання військового обов’язку (проходження військової служби; участь у бойових діях; участь у міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки; виконання військового обов’язку в запасі);
  • військово-облікові ознаки (військове звання; військово-облікова спеціальність; рівень військової освіти; категорія запасу; державні нагороди; спортивні розряди; група крові та резус-фактор тощо).

Зміни в законодавстві

18 вересня група народних депутатів вирішила розширити норми закону Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів і зареєструвала відповідний проєкт на сайті Верховної Ради.

Нардепи пропонують включати до електронну базу дані про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 17 до 60 років (а не з 18 років).

Окрім персональних та службових даних, пропонується вносити в базу відомості про потребу в комплектуванні ЗСУ та інших військових формувань (крім інформації, що становить державну таємницю).

Депутати також хочуть розширити перелік персональних даних військовозобов’язаних, включно з:

  • номерами мобільних телефонів та адресами електронної пошти;
  • відомостями по володіння іноземними мовами;
  • відомостями про проходження освітніх курсів та курсів підвищення кваліфікації;
  • даними про документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну;
  • даними про документи, оформлені для виїзду за кордон на постійне проживання, або залишення на постійне проживання за кордоном, або повернення в Україну;
  • відомостями про посвідчення водія на право керування транспортним засобом;
  • відомостями про посвідчення тракториста-машиніста на право керування тракторами, в тому числі саморобними, самохідними сільськогосподарськими, меліоративними і дорожньо-будівельними машинами;
  • даними про рішення, що підлягають примусовому виконанню – виконавчі документи.

Також законопроєкт передбачає створення Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

У разі прийняття цього закону він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Коли повноцінно запрацює база

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сьогодні заявив, що реєстр Оберіг вже наповнений на понад 90%. Однак, є питання сервісів на базі Оберігу та якими вони будуть.

“Це закрита система, яка має свій захищений контур. Всі вимоги (захисту – ред.) до неї витримані. Це достатньо захищений продукт, який немає жодних натяків на можливість бути вразливим. І ми бачимо, що за півтора року повномасштабної війни немає витоку сенситивної інформації”, – сказав Федоров.

В той же час він не уточнив, коли на повну запрацює електронний реєстр, але зазначив, що питання, які залишились, потрібно узгодити лише з новою командою Міноборони.
Зазначимо, що на початку вересня Міноборони підписувало накази з іншими відомствами про взаємний автоматичний обмін даними для наповнення реєстру Оберіг.

Пізніше заступниця голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Мар’яна Безугла заявила, що наступний етап передбачає роботу з Мінцифрою, щоб зв’язали інші реєстри з цією базою даних. За її словами, повноцінно електронний реєстр військовослужбовців має запрацювати до кінця цієї осені.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button