Україна

Янукович написав звернення напередодні 30-ї Незалежності України: натякає на швидкі вибори

Напередодні 30-річчя Незалежності України російське видання РІА «Новости» опублікувало звернення колишнього президента України Віктора Януковича до співвітчизників.

Янукович пише, що напередодні 30-річчя незалежності України він вирішив поговорити про те, який шлях пройшла держава за цей період – «що придбала Україна, а що втратила».

Він зауважив, що не буде давати оцінку керівникам України, які обіймали посаду Президента України законним шляхом, а своє зміщення назвав «державним переворотом».

«В перші роки існування як незалежної держави Україна рухалася в парадигмі процесів, характерних для більшості країн пострадянського простору… Думаю, не помилюся, якщо скажу, що протягом цих перших років, поки йшло вироблення конституційних основ держави, нас рятувала інерція економічних зв’язків з колишніми союзними республіками, головним чином – з Росією як центральної сполучної ланки загального народногосподарського комплексу колишнього СРСР. Хоча цей період увійшов в новітню історію як «лихі дев’яності», оскільки саме тоді до нас прийшов «дикий» капіталізм, промисловість України продовжувала працювати в тісній кооперації з підприємствами Росії, Білорусі, Казахстану, інших колишніх республік, забезпечуючи наповнення держбюджету засобами, без яких держава чекав неминучий соціальний колапс. В подальшому ці економічні зв’язки почали слабшати. Головною причиною цього стала поступова «вестернізація» зовнішньої політики офіційного Києва, яка відбувалася під тиском націонал-патріотів і Заходу», – пише Янукович.

Він додав, що не буде перераховувати головні моменти Незалежності, однак вважає, що його перебування при владі в Україні припало на «непростий період».

«Ми забезпечували свободу слова навіть в тих випадках, коли ця «свобода» зазіхала на підвалини державності; ми не перешкоджали праву жителів західних областей споруджувати пам’ятники тим, кого вони вважали своїми національними героями навіть ціною образи історичної пам’яті жителів Південного Сходу; ми не переслідували членів націоналістичних організацій вважаючи, що вони оцінять толерантність держави; ми на багато закривали очі … Не думаю, що це була помилкова політика. Державний переворот, що стався в 2014 році, не був результатом нашої «м’якості». Він був зумовлений реалізацією проекту «Україна як Антіроссія», і якщо ми приймемо цей постулат як даність, то все стане на свої місця», – розмірковує біглий Президент.

Він також засудив слова першого президента України про те, що він вважає помилкою те, що «вірив Росії».

Далі Янукович пише про те, що не вважає перенесення підписання договору про Асоціацію між Україною та ЄС «іскрою, від якої спалахнула Революція гідності». «Воно послужило сигналом до початку незаконного захоплення влади і антиросійської істерії, яка незабаром перетворилася в становий хребет зовнішньої політики України. На моє глибоке переконання, головною помилкою в нашій тридцятирічної історії було обманута довіру до Росії, а відмова від добросусідства з нею. На перший погляд невинне: «Хто не скачи – той москаль», покликане допомогти зігрітися мітингувальників на Майдані, насправді виявилося сигналом до початку політики перманентного протистояння і конфронтації з нею», – додає він.

Янукович вважає, що саме це призвело до війни та розколу суспільства.

«Напередодні 30-річчя своєї незалежності Україна опинилася повністю залежною від стану американо-російських відносин, при цьому подумки бажаючи їх подальшого погіршення, що в принципі не відповідає інтересам ні американського, ні російського народів», – додає він.

При цьому Янукович зізнається «в щирій любові до Батьківщини», і стверджує, що хоча його влада «здійснювала помилки, іноді досить серйозні», але при цьому, українці, «жили краще».

«Але вірте – все зміниться. По суті, для цього потрібно не так багато: просто проголосувати на виборах за тих, хто вміє управляти державою», – йдеться також у зверненні.

Янукович додає, що так обов’язково станеться. «І не в якомусь неосяжному майбутньому, а в найближчій історичній перспективі. Так буде. Я знаю це і вірю в це. Тому що вірю в мудрість нашого народу, в його силу і прагнення знайти реальну Незалежність», – підсумовує біглий президент.

Back to top button