Україна

Якщо війна затягнеться, багато біженців не повернуться в Україну – демограф


За даними прикордонників, починаючи з 24 лютого, з України виїхали на 2,8 мільйона людей більше, ніж заїхали.

 
Якщо війна затягнеться, ця цифра може збільшитися, прогнозує директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Пташки НАН України академік Елла Лібанова, повідомляє РБК-Україна.
 
За даними, які наводить Лібанова, приблизно, 3-3,5 мільйона наших громадян до початку війни працювали за кордоном. Тому загалом в інших країнах зараз перебувають 5,5-6 мільйонів українців.
 
“Якщо гаряча фаза війни закінчиться досить швидко – припустимо, до кінця літа, за кордоном залишаться 500-600 тисяч з тих, хто виїхав через війну. Якщо триватиме більше року, боюся, що з 2,8 мільйона цифра зросте до 5 мільйонів”, – зазначає експерт.
 
На її думку, люди продовжуватимуть їхати з країни. Якщо гаряча фаза триватиме довго, то зворотний потік повністю припиниться.
 
Крім того, є ймовірність того, що переважна частина жінок, які там зараз перебувають, знайдуть собі роботу, зможуть винайняти прийнятне житло, діти ходитимуть до школи, дитсадка чи університету.
 
“Якщо в Україні у них житло не в тому стані, в якому вони хотіли б, втратили роботу – тоді жінки не повернуться. А чоловіки поїдуть до них, коли зможуть виїжджати”, – попереджає про нову хвилю міграції Лібанова.
 
Нагадаємо, експерти вважають, що на повернення біженців могли б спрацювати програми допомоги від міжнародних організацій, програми для повернення та адаптації людей у ​​нових умовах на батьківщині. Несприятливий психологічний клімат та фінансові труднощі – одні з причин, які можуть завадити повернутися додому багатьом українцям, які поїхали за кордон.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button