Україна

Яке найбільше досягнення України за 30 років Незалежності

Україну чекає ще величезний шлях для подолання корупції, адже суспільство дуже повільно змінюється

27-річний Павло Шикін та 26-річна Дана Віткова у традиційних вишиванках радісно посміхались, коли їх країна святкувала 30-річчя Незалежності. Тисячі українців зібрались на Хрещатику в Києві, де відбувся вражаючий парад військовослужбовців, військової техніки, літаків та ударних безпілотників.

Про це йдеться у спеціальному репортажі EuroNews, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Шикін і Віткова розповіли, яку націю прагнуть створити люди, які народились невдовзі після здобуття незалежності у 1991 році. Вони пережили дитинство під час економічних та соціальних катаклізмів 1990-х років, вони були підлітками на початку 2000-х років, коли в Україні спостерігалось економічне зростання і вони були студентами, коли «Революція гідності» повалила колишнього президента Віктора Януковича у 2013-2014 роках.

«Було багато різних часів. Коли ми народились, для України були дуже важкі часи. Наші батьки розповідали нам про це. Але згодом ситуація покращилась», – згадує Шикін.

Його дівчина Дана звертає увагу, насамперед, на психологічний феномен.

«Люди не відчували себе українцями. У них не було власної ідентичності. Але ситуація змінюється. Люди починають усвідомлювати той факт, що вони – одна нація. Мабуть, війна на Донбасі стала причиною того, що вони сприйняли власну ідентичність», – вважає Віткова.

Революцію гідності 2014 року, яка повалила президента Януковича називають по-різному. На Заході вона відома, як Майдан. Це об’єктивно є одним із визначальних моментів у сучасній українській історії.

«Я пам’ятаю помаранчеву революцію і революцію гідності. Я був студентом на Майдані і бачив на власні очі протистояння з «Беркутом», як будували барикади. Після того, я усвідомив, що є і хочу бути українцем», – зазначає Шикін.

Тим не менш, за словами Павла і Дани, Україну чекає ще величезний шлях для подолання корупції, адже суспільство дуже повільно змінюється.

«Не так легко змінити усіх людей. У нас проживає 40 мільйонів людей і усі вони є різними. Багато з них звикли жити в умовах, коли потрібно щось підкуповувати і мати зв’язки. Поступово люди змінюють своє мислення, але це дуже тривалий процес», – запевняє Віткова.

Павло і Дана не мають сумнівів у важливості української ідентичності та необхідності боротись за неї.

«Бути українцем – це означає любити свою країну і бажати їй процвітання. Через 30 років у нас будуть діти. Я сподіваюсь, вони навчаться жити по закону і пишатись собою. У нас вийде боротись з корупцією, політична ситуація покращиться, адже сучасна молодь, яка бореться за Україну зараз, стане елітою», – прогнозують Павло і Дана.

Back to top button