Україна

Як зареєструватися ФОПом онлайн

Все більше українців реєструються фізичними особами-підприємцями. Журналісти 24 каналу розповіли, як стати індивідуальним підприємцем в Україні, як відкрити ФОП онлайн, що для цього потрібно, і які сервіси підтримують послуги для підприємництва в Україні, передає 1news.

Що треба знати до реєстрації бізнесу? Ще до того, як почнете реєструватися на приватного підприємця, варто пам’ятати про декілька нюансів:

для реєстрації ФОП в Україні онлайн майбутній підприємець повинен вибрати КВЕД – (класифікатор видів економічної діяльності) – для визначення виду (або видів) діяльності, яким ФОП і буде займатися. Список всіх КВЕДів є на офіційному сайті;
для оформлення онлайн-заяви про реєстрацію ФОП вам потрібно обов’язково мати електронний цифровий підпис (ЕЦП).
Перший спосіб – створити ФОП онлайн за 10 хвилин в “Дії”. Це відносно новий і поки що найшвидший спосіб відкрити індивідуального підприємця (ІП) в Україні. “Дія” дозволяє відкрити приватне підприємництво онлайн, без реєстрації ФОП в податковій. Більш того, послуга є безкоштовною.

Що для цього треба:

зареєструйтеся або авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису;
заповніть форму на відкриття ФОП онлайн;
заповнену заяву на реєстрацію приватного підприємства в Україні автоматично надішлють до реєстратора за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, вказаним у довідці переселенця;
якщо ви обрали спрощену форму оподаткування, заяву на перехід до спрощеної системи буде також автоматично надіслано до податкового органу за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, яке зазначено в довідці переселенця;
якщо обрали загальну систему оподаткування, то можете також подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ).

Статус заяви можна перевірити в кабінеті громадянина. Повідомлення про реєстрацію ФОП або відмову також з’явиться в кабінеті – його надішлють електронною поштою.

Щойно запис про реєстрацію ІП онлайн в Україні з’явиться в єдиному державному реєстрі, ви можете отримати виписку з Реєстру в кабінеті громадянина. Виписка має юридичну силу – її можна роздрукувати і користуватися як будь-яким іншим документом. Свідоцтво про реєстрацію ФОП вже не потрібне – Верховна Рада скасувала цей документ для приватних підприємців та юридичних осіб.

Другий спосіб – відкрити ФОП особисто. Якщо онлайн-спосіб не для вас, можна скористатися традиційним і прийти в податкову особисто. Для цього потрібно звернутися до державного реєстратора за місцем проживання з паспортом та ідентифікаційним кодом, надати копії цих документів.

У держреєстратора ви повинні заповнити реєстраційну картку, тобто форму 10. Будьте уважні при заповненні КВЕДів — якщо помилитеся, вас зареєструють (щоправда, ризикуєте замість, наприклад, надання будівельних послуг підписатися на постачання хліба). А виправити цю помилку можна буде тільки шляхом перереєстрації.

Подати документи держреєстратору також можна фахівцем або через представника ФОП (оформивши на нього попередньо нотаріально посвідчену довіреність).

Якщо обійшлося без помилок — протягом трьох робочих днів з моменту подання документації вас повинні внести до Державного реєстру і видати відповідну виписку. Якщо ви надсилали документи листом, то і виписку отримаєте поштою.

Далі, щоб отримати свідоцтво ФОП, необхідні документи треба надати до підрозділу податкової інспекції.

Які документи потрібні для реєстрації приватного підприємця:

копія паспорта та ідентифікаційного коду;
заява про застосування єдиного податку;
отримана вами раніше виписка з Єдиного державного реєстру;
книга обліку доходів;
заява на ім’я начальника податкової інспекції або за Ф.5-ОПП.

 

 

 

 

Back to top button