Україна

Як в Ізраїлі: що відомо про відкриття аеропортівСюжет


Як в Ізраїлі: що відомо про відкриття аеропортів

Першими на український ринок хочуть зайти європейські авіакомпанії, кажуть в Кабінеті міністрів.

Україна готова відкрити аеропорти і відновити міжнародні перельоти. Для цього Київ розпочав офіційні переговори з європейськими та американськими регуляторами, каже міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Коли в Україні можуть запрацювати аеропорти – далі в сюжеті.

Перельоти під час війни

“Українська сторона передає двом регуляторам своє бачення, як буде ринок працювати в умовах воєнного стану, свою оцінку ризиків, підходи, алгоритми”, – сказав Кубраков в інтерв’ю РБК-Україна.

За його словами, найуспішніший приклад країни, де працюють аеропорти, куди в будь-який момент можуть прилетіти дрони чи ракети, – Ізраїль. Київ зараз проводить консультації з адміністрацією цивільної авіації цієї країни, зокрема в більшості її очолюють військові в минулому.

На рівні планів є різні сценарії щодо кількості аеропортів, які можуть бути відкриті в Україні.
“Нам важливо почути перший офіційний зворотній зв’язок від регуляторів”, – додав Курбанов.

Чи є охочі?

“Не хочу ніякі терміни проговорювати, але ми вже будемо передавати офіційно, і ми вступаємо в офіційні перемовини з регуляторами”, – наголосив Кубраков.

Міністр запевняє, що є авіакомпанії в Європі, які цікавляться і хочуть бути першими при відновленні роботи українського авіаринку. Зокрема, Ryanair заявили, що хочуть весь ринок відразу після відкриття авіапростору. Крім цього, перемовини ведуть з трьома українськими авіакомпаніями, які також підтвердили, що хочуть літати тут.

“Вони теж підтверджують, звичайно, що вони хочуть літати тут, це їхні базові аеропорти, їхня базова країна”, – сказав Курбанов.

Що ж стосується створення власного національного авіаційного оператора, то наразі, як пояснив міністр, під час війни це точно не є головним пріоритетом, але потім до цього питання потрібно буде повернутися.

Хто перший

Ще у червні 2023 року голова Львівської ОВА Максим Козицький заговорив про відкриття аеропорту Львів. За його словами, летовище може працювати за прикладом зернового коридору. Козицький зазначав, що аеропорт може стати гуманітарним коридором, який буде забезпечувати Євросоюз.

Після цього в липні керівництво найбільшої авіакомпанії Європи Ryanair відвідало Україну і провело перемовини з аеропортом Бориспіль про відновлення польотів.

На такі новини тоді відреагували в Повітряних силах ЗСУ. Речник відомства Юрій Ігнат заявив, що найближчим часом ні Львівський, ні будь-який інший аеропорт в Україні не будуть відкриті, а єдиною умовою для цього стане наявність у ЗСУ усіх необхідних засобів для захисту неба.

При цьому він порадив усім, хто хоче відлетіти за кордон, користуватися аеропортами сусідніх країн. Зокрема Польщі.

“Зараз що, всім за кордон захотілося? Польща поряд і звідтам можна чудово літати”, – зазначив Ігнат.

Вслід за цією різкою заявою тема відновлення цивільних польотів в Україні “затихла”.

Що з безпекою

На сьогоднішню заяву Курбанова відреагував нардеп Володимир Крейденко. За його словами, навіть десяток систем ППО біля одного з українських аеропортів не гарантуватиме безпеку польотів.

“Не дають безпекову гарантію в умовах відкриття авіапростору в Україні. Навіть якщо поряд з аеропортами встановлять десятки ППО. Балістику складно збивати. Шматки ракет також впливають на цю небезпеку”, – вважає Крейденко.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button