Україна

Як санкції проти Коломойського вплинуть на відносини США та України

Українські та зарубіжні експерти поділились своїми думками

5 березня 2021 року Сполучені Штати запровадили санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського, що підкреслило американську підтримку євроатлантичної інтеграції України і вказувало на посилення позиції Вашингтона щодо надпотужної олігархічної еліти країни. Хоча рішення Держдепартаменту США не пов’язане з будь-якими фінансовими санкціями, це означає, що Коломойський і його найближчі родичі тепер не можуть в’їхати в Сполучені Штати. Офіс президента України Володимира Зеленського, схоже, привітав цю новину, оприлюднивши заяву, в якій йдеться про те, що «Україна повинна подолати систему, в якій домінують олігархи і вдячна кожному партнеру за підтримку на цьому шляху». Багато експертів інтерпретували санкційні заходи як сигнал зі США, що тепер вони чекають, як Зеленський зробить власні кроки проти Коломойського. Зеленський переміг на виборах у 2019 році як кандидат, який виступає проти істеблішменту, обіцяючи покласти край десятиліттям домінування олігархів. Натомість, він зіткнувся з постійними звинуваченнями в тому, що занадто близький до Коломойського, чия медіа-імперія допомогла йому стати однією з найпопулярніших знаменитостей України. Тим часом, з 2019 року Коломойський дедалі частіше асоціюється зі спробами зірвати важливі антикорупційні реформи і підірвати відносини України із західними партнерами. Що означає рішення США запровадити санкції щодо Ігоря Коломойського для балансу сил всередині України і майбутнього американо-українських відносин?

Atlantic Council запитала про це в українських та зарубіжних експертів, – повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Деніел Фрід, заслужений науковий співробітник Атлантичної ради:

Санкції США проти українського олігарха Ігоря Коломойського і його найближчих родичів демонструють підтримку адміністрацією Байдена демократичних, економічних і правових реформ в Україні, які вона справедливо вважає ключовими для країни. Вибравши Коломойського, США продемонстрували, що розуміють, що виклики для України передбачають, як зовнішню агресію з боку Кремля, так і внутрішню корупцію, а саме «залізне кільце» олігархічної влади над економікою і політикою, яке не дає країні реалізувати свій потенціал і послаблює її на користь Путіна. Президент Байден повинен незабаром зателефонувати президенту Зеленському, особливо після безладу, влаштованого президентом Трампом, який, здавалося, розглядав Україну в основному через призму своїх особистих партійних інтересів. Покаранням для Коломойського є відмова у видачі візи, а не повне блокування. Месидж для України є однозначним: США підтримують її трансформацію і закликають українських лідерів виконувати свою роботу, навіть коли вони захищають країну.

Тетяна Шевчук, юрисконсульт Центру протидії корупції:

Санкції проти Ігоря Коломойського створюють видатний прецедент як для України, так і для американо-українських відносин. Перш за все, уряд США чітко демонструє, що вони не будуть відкладати розмови про боротьбу з корупцією в довгий ящик. Протидія іноземним олігархам і їхнім брудним грошам стане невід’ємною частиною боротьби з глобальною корупцією. Україна стане важливим полем битви, де США зможуть продемонструвати ефективність практичних інструментів деолігархізації. По-друге, це також чіткий сигнал для українських політичних і ділових кіл. Ті, хто співпрацює з Коломойським або підтримує його зусилля щодо перешкоджання євроатлантичної інтеграції України, незабаром можуть опинитися також в санкційному списку. Цей крок також можна розглядати як персональний месидж президенту України Володимиру Зеленському, який нагадує про його прагнення боротися з домінуванням олігархів в країні. Офіс президента неодноразово звинувачували в підтримці олігархів проти незалежних антикорупційних інституцій. Нові заходи США проти Коломойського – сигнал Зеленському, що він повинен узгоджувати свої слова з діями.

Дайан Френсіс, старший науковий співробітник Атлантичної ради:

Ігорю Коломойському і його найближчим родичам був заборонений в’їзд в США. Це відбулось після цивільного позову Міністерства юстиції США про те, що Коломойський і його діловий партнер Геннадій Боголюбов вкрали мільярди доларів у Приватбанку та відмили гроші, купуючи нерухомість і компанії в США. Акція безпрецедентна і є хорошою новиною для України та інших країн, що борються з корупцією. Заборона на в’їзд, накладена на Коломойського, знаменує рішучу підтримку боротьби України проти домінування олігархів, а також слугує попередженням для корумпованих чиновників у всьому світі, що вони і їхні родини можуть піддатися санкціям. Дії Держдепартаменту є заохоченням антикорупційної кампанії президента України Володимира Зеленського і свідчать, що Сполучені Штати допоможуть покарати корумпованих суб’єктів за злочини, які вони скоїли в своїх країнах. Це віха, яка глобалізує боротьбу проти тих, хто грабує їх країни і інвестує виручені кошти за кордон.

Олена Гетьманчук, директор Центру «Нова Європа»:

Санкції проти олігарха Ігоря Коломойського і його сім’ї – це три важливих сигнали для України. По-перше, це показує, що нинішня адміністрація США серйозно ставиться до демократії і боротьби з корупцією. Певною мірою цей крок є хорошим підготовчим кроком до Саміту глобальної демократії, який президент Байден пообіцяв провести протягом першого року свого перебування при владі. По-друге, з огляду на стурбованість США з приводу спроб Коломойського підірвати демократичні процеси та інститути в Україні, санкції демонструють, що адміністрація Байдена прихильна до України та її майбутнього розвитку. По-третє, відносини між США і Україною за останні 7 років в значній мірі визначалися рівнем, інтенсивністю і послідовністю санкцій США відносно Росії. Однак, останнім часом, тон двостороннього діалогу також визначається санкціями США щодо декількох українців. Реакція президента Зеленського на нові заходи США щодо Коломойського буде мати велике значення для визначення характеру американо-українських відносин в найближчому майбутньому. Тепер, коли США зробили перший крок і націлилися на Коломойського, на українського лідера чиниться тиск, щоб він виконав свої обіцянки щодо деолігархізації. І для США, і для України важливо, щоб в цьому процесі не було подвійних стандартів або спроб провести лінію розмежування між «хорошими» і «поганими» олігархами.

Тарас Кузьо, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»:

Нещодавні заходи США щодо Ігоря Коломойського перегукуються з більш раннім засудженням колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка судом США. В обох випадках США виявилися більш рішучими, щоб переслідувати корумпованих українських олігархів, аніж сама українська влада. Як і всі популісти, які виступають проти істеблішменту, президент України Володимир Зеленський прийшов до влади, критикуючи корупцію еліт. Однак з моменту вступу на посаду, він щосили намагається боротися з владою олігархів. Рішення США проти Коломойського вказує на те, що Зеленський тепер зіткнеться зі зростаючим тиском з боку західних партнерів України. Як і раніше складно уявити, що Коломойський дійсно отримає тюремний термін в Україні. Замість цього, більш ймовірний сценарій, коли його завчасно повідомлять і він зможе втекти за кордон. Проте, Зеленський тепер усвідомлює, що подальша підтримка США буде як ніколи важливою для безпеки України. Це залишає українському лідеру обмежений простір для маневру щодо вимог приборкати вплив Коломойського та інших українських олігархів.

Back to top button