Україна

Ядерна програма КНДР – що відомо про ядерну зброю Північної Кореї та фінансування її розробок – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Північна Корея має свої плани, приховані від решти світу

Північна Корея завжди була відома своєю неоднозначною політикою щодо решти країн світу. Йдеться передусім про гонку ядерного озброєння. Де-юре Пхеньян нібито відклав розвиток ядерної програми у 2018 році, а де-факто робить усе можливе, щоб мати результати ядерних боєголовок. Днями агентство Reuters написало про плани Північної Кореї стосовно розвитку ядерної програми, а також про шляхи її фінансування – зауважимо, неофіційні і нелегальні.

Далі розповідаємо про розробку ядерної зброї та останні запуски ракет у КНДР, а також про джерела коштів на такі дорогі технічні розробки.

ООН про останні ядерні розробки Пхеньяну

На початку лютого Організація об’єднаних націй повідомила про те, що наразі ядерна і ракетна програма КНДР активно розвивається. І це попри десятки пакетів санкцій від ЄС, ООН, США та низки країн, які були впроваджені проти Пхеньяну як важелі стримування його ядерних амбіцій. Втім, Кін Чен Ин, ймовірно, налаштований ігнорувати міжнародні заборони, і продовжує втілювати свої оборонні плани у життя, використовуючи для цього нелегально отримані гроші. 


Фото з відкритих джерел

Така інформація стала відома з конфіденційної доповіді, складеної незалежними спостерігачами за дією санкцій проти КНДР. У документі йдеться не лише про ядерні розробки, а й про джерела коштів, необхідних для цього.

По-перше, фахівці з’ясували, що КНДР поновила ядерні і ракетні випробування через “прохолоду” у відносинах зі США, що потроху перетворюється на протистояння.

“Хоча повідомлень про ядерні випробування або пуски міжконтинентальних балістичних ракет не надходило, КНДР продовжувала розвивати свої можливості з виробництва ядерних матеріалів, що розщеплюються”, – йдеться у доповіді.


Фото з відкритих джерел

Також експерти у своїй доповіді зазначають, що Пхеньян відчутно прискорив свої ракетні випробування, “шукаючи за кордоном матеріали, технології та ноу-хау”, потрібні для досягнень у галузі будівництва і запуску ядерних та балістичних ракет.

Ба більше – нещодавно Північна Корея сама продемонструвала фотознімки запусків своїх ракет у космос, фактично зізнавшись у розвитку ядерної програми. Це викликало хвилю гніву з боку Сполучених Штатів Америки, Східної Кореї та Японії, проте КНДР відверто ігнорує ці заборони.

1News за темою: У КНДР заявили, що дві запущені тактичні ракети вразили ціль у Японському морі

Де КНДР бере гроші на ядерну програму

Насправді розвиток ядерних проєктів у Північній Кореї – не найцікавіше, що можна дізнатися з доповіді, опублікованої ООН. Спостерігачі зазначають, що протягом останніх трьох років КНДР регулярно проводить кібератаки на криптобіржі за кордоном, щоб вкрасти гроші для розробки ядерної зброї. 


Фото з відкритих джерел

Повідомляється, що з початку 2020 до середини 2021 року після низки кібератак з КНДР з трьох криптовалютних бірж у Північній Америці, Європі та Азії було вкрадено понад $50 мільйонів. До того ж, за інформацією авторів доповіді, у 2019 році КНДР з допомогою кібератак зібрали близько $2 мільярдів та використали їх для розробки атомної зброї.


фото з відкритих джерел

У доповіді, опублікованій ООН, є посилання на нещодавнє січневе розслідування компанії Chainalysis, що займається кібербезпекою. У ньому йдеться про те, що у 2021 році північнокорейські хакери вкрали цифрових активів на 400 мільйонів доларів.

1News за темою: США запровадили нові санкції проти зарубіжних представників КНДР

Санкції проти КНДР через ядерну програму

Щоб не допустити розвитку ядерної програми, світ у різні часи впроваджував санкції проти Пхеньяну. Йдеться про обмеження з боку міжнародних організацій та окремих країн: ООН, Європейського Союзу, США, Південної Кореї, Японії.

Рада безпеки ООН вперше ввела санкційні обмеження проти Пхеньяну у 2006 році. Це рік першого успішного випробування ядерної зброї північнокорейської розробки. Так, Резолюція Радбезу ООН №1718 зобов’язувала КНДР припинити ядерні випробування і заборонила експорт до Північної Кореї військової техніки і предметів розкоші. Це не мало жодного впливу на рішення керівництва КНДР. Зрештою у 2009 році пройшли другі північнокорейські випробування ракет, і ООН прийняла ще одну Резолюцію (№1874) схожого змісту. Але і це не змусило Пхеньян припинити розробку і випробування атомної зброї. У 2012 році КНДР запустила супутник Землі “Кванмьонсон-3”, що спонукало ООН посилити санкції. Проте вже у березні 2013 года КНДР провели третє випробування атомної бомби, що потягнуло за собою санкції від Радбезу ООН стосовно грошових переказів, що надходять у КНДР з міжнародної фінансової системи.

Ракета “Хвасон-12”
Фото з відкритих джерел

Однак КНДР залишилися вірними своєму ядерному курсу та у 2016 році провели четверте випробування ракети. Після цього ООН заборонила експорт з КНДР золота, титану, металів, вугілля, заліза, текстилю газового конденсату. Окрім цього, громадянам Північної Кореї було заборонено працювати будь-де за кордоном.

1News за темою: Reuters: КНДР могла випробувати більш потужну балістичну ракету

Останні запуски ракет Північної Кореї у космос

Протягом січня 2022 року американська розвідка зафіксувала дев’ять(!) ракетних випробувань КНДР. Тим часом влада Північної Кореї підтвердила запуск ракет, опублікувавши у ЗМІ відповідні фотографії.

Запуск ракети “Хвасон-12”


Фото з відкритих джерел

Наприкінці січня КНДР запустила мобільну міжконтинентальну балістичну ракету “Хвасон-12”, що стало найбільш масштабним запуском ракети за останні п’ять років. Ракета подолала 800 кілометрів та впала у море біля берегів Японії з висоти 2000 кілометрів.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button