Україна

Окупанти перевели 5 блок ЗАЕС в холодний зупин


Окупанти перевели 5 блок ЗАЕС в холодний зупин

Охолодити п’ятий реактор Запорожської АЕС вирішили з метою проведення ремонтних робіт на енергоблоці.


Російські окупанти після переведення в гарячий зупин четвертого енергоблока Запорізької АЕС охолодили п’ятий енергоблок. Про це 29 липня повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).
 
Охолодити п’ятий реактор ЗАЕС вирішили з метою проведення ремонтних робіт на енергоблоці, які можливі лише у стані холодного зупину.
 
Це сталося через три дні після того, як росіяни перевели четвертий енергоблок з холодного стану в гарячий. Тепер, за словами МАГАТЕ, пара з четвертого енергоблока використовується для очищення стічних вод на ЗАЕС. Інші реактори – в режимі холодного зупину.
 
Водночас як зазначають в МАГАТЕ, експерти організації пропонували встановити на ЗАЕС зовнішній паровий котел, щоб перевести всі енергоблоки атомної станції в режим холодного зупину.
 
Крім того, експерти МАГАТЕ, які перебувають на території ЗАЕС, вчора відвідали п’ятий енергоблок, щоб оглянути корпус реактора, басейн відпрацьованого палива та парогенератор. За їх словами, все обладнання було в нормальному стані.
 
Жодних мін чи вибухівки експерти організації також не виявили всередині енергоблоку. Однак міни все ще залишаються по периметру АЕС. Також окупанти не допускають експертів МАГАТЕ на дахи енергоблоків, де, за даними української розвідки, може бути вибухівка.

Нагадаємо, раніше Енергоатом попереджав про загрозу на Запорізькій АЕС у разі якщо, росіяни переведуть енергоблок №4 ЗАЕС у стан гарячого зупину і відмовляються виводити в холодний зупин енергоблок №5. Зазначадлось, що це може призвести до аварії та масштабного викиду радіації.

США попередили Росію про неминучу відповідальність у разі ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button