Україна

Російські окупанти проводять перепис населення в Криму

В МЗС України вважають, що цей перепис є намаганням легітимізувати анексію Криму, а також поширити на його територію дію російського законодавства

Росія почала перепис населення на території окупованого Криму.

Про це інформує 1NEWS.

У МЗС України зазначили, що такі дії Москви спрямовані проти державного суверенітету і територіальної цілісності України. В МЗС вважають, що цей перепис є намаганням легітимізувати анексію Криму, а також поширити на його територію дію російського законодавства.

МЗС попередило, що учасники Кримської платформи протистоятимуть таким діям Росії. Відомство наголосило, що залишає за собою право вжити заходів у відповідь. Яких саме — в МЗС не уточнили.

У Києві нагадали, що кримський «референдум» 16 березня 2014 щодо приєднання до Росії не має юридичної сили та не може слугувати підставою для організації на півострові перепису населення.

МЗС наголосило, що оцінювати ситуацію у Криму може лише неупереджений та об’єктивний моніторинг з боку міжнародних організацій, які мають відповідний мандат.

Європейський Союз теж засудив російський перепис в окупованому Криму. Речник Європейської служби зовнішніх справ ЄС Петер Стано заявив, що такі дії Москви є спробою узаконити анексію Криму та підірвати суверенітет і територіальну цілісність України.

У ЄС зазначили, що продовжать політику невизнання щодо дій Росії в окупованому Криму.

Перепис в Криму відбувається у межах всеросійського перепису, основна частина якого триватиме з 15 жовтня по 14 листопада. Він мав відбутися ще у 2020 році, проте його тричі переносили через пандемію.

Це перший всеросійський перепис з моменту анексії Криму — попередній відбувався у 2010 році. Проте у 2014 році на території півострова російська окупаційна адміністрація організувала окремий перепис.

Джерело: Громадське

Back to top button